The Invisible Man

2020

7
Recensie The Invisible Man (2020)

Cecilia (Elizabeth Moss) wordt in haar relatie met Adrian fysiek en mentaal mishandeld. Wanneer ze weet te ontsnappen en hij schijnbaar 'zelfmoord' heeft gepleegd, is ze ervan overtuigd dat Adrian een manier heeft gevonden om onzichtbaar te worden.

The Invisible Man is door op 29 februari 2020 beoordeeld met een 7 / 10.

Het concept van een ‘gezamenlijk filmuniversum’ dat vandaag de dag zo populair is gemaakt door Marvel’s Avengers-gerelateerde films, bestond al in de jaren ’30 met de klassieke Universal Monsters (Dracula, Frankenstein, Wolf Man, etc). De vernieuwde versie van The Mummy (2017) moest de monsters nieuw leven inblazen en uiteindelijk een ‘Dark Universe’ creëren, met onder andere een Invisible Man gespeeld door Johnny Depp. Gezien de financiële flop die de Mummy zou worden, zorgde dit ervoor dat de Dark Universe al werd geschrapt voordat deze van de grond was gekomen. 

Misschien toch een geluk bij een ongeluk, aangezien Universal nu de tijd lijkt te nemen voor de aanpak van hun monsters. Deze Invisible Man (2020) moderniseert het verhaal met een infusie sciencefiction en is een opzichzelfstaande horror/thriller, één die voor de zoveelste remake hiervan absoluut boven het gemiddelde is uitgekomen. 

Regisseur Leigh Whannell wist eerder te verrassen met Upgrade (2018) en heeft een voorkeur voor sterk karakterwerk. Dit is terug te zien in het toegewijde acteerspel van Elizabeth Moss. We volgen een verhaal over een vrouw die wordt misbruikt in een gewelddadige relatie, waardoor ze mentaal beschadigd wordt achtergelaten in de wereld. Uiteraard verklaart iedereen haar voor gek wanneer ze spreekt over haar dode ex-vriend die onzichtbaar is geworden om haar tot waanzin te drijven. Hierdoor creëert de film een vorm van paranoïde, dat wordt ondersteunt door overzichtelijke cameratechnieken om de spanning op peil te houden. 

The Invisible Man begaat zijn grootste fout in de tweede helft, waar de kijker een flinke hoeveelheid aan ‘film logica’ moet accepteren, gezien de soms vergezochte toevalligheden om het plot vooruit te brengen. Desondanks weet de film genoeg indruk te maken om de vernedering van The Mummy (2017) uit het geheugen te wissen. Hopelijk is dit de start van een rij aan remakes die respectvol omgaan met de nalatenschap van de iconische Universal Monsters. The Invisible Man (2020) is in iedergeval een goed begin, waardoor de interesse in een ‘Dark Universe’ weer is ontwaakt.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Invisible Man:

Pluspunten The Invisible Man

Regie en camerawerk, Focus op karakter, Acteerwerk van Elizabeth Moss, Paranoïde gevoel, Sfeervolle spanning, Soundtrack, Weinig goedkope op valse jumpscares, Een goede start om meer Universal Monster films mee op te bouwen

Minpunten The Invisible Man

Vraagt veel om 'film logica', Er zijn teveel toevalligheden om het plot vooruit te brengen, Soms wat te langdradig

Nuttige recensie

17 / 20 personen vinden deze recensie van The Invisible Man nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers