Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Recensie Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Teenage Mutant Ninja Turtles recensie

Door Jordy Gomes op
Leonardo, Donatello, Michelangelo en Raphael zijn vier schildpad-broers, gezamenlijk de Ninja Turtles. Samen met hun rat vader/meester Splinter nemen zij het op tegen de mysterieuze Foot Clan, onder leiding van The Shredder.

Cowabunga dude! Nadat de stripboeken meer bekendheid kregen verscheen er eind jaren ’80 al snel een animatieserie. Dit was zo’n succes dat een ‘Live-Action’ adaptatie naar het grote scherm niet kon achterblijven. De Teenage Mutant Ninja Turtles (1990) film, met mijn favoriete groep jeugdhelden in de hoofdrol, viert vandaag precies zijn dertig-jarige jubileum. Een mooie gelegenheid om te kijken of deze hedendaags nog stand houdt.

Het lijkt vanzelfsprekend dat de film, die uiteraard bestemd is voor kinderen/jongeren, zijn inspiratie haalt uit de populaire animatieserie die toen nog gaande was, maar dit is niet het geval. In dit aspect nam Teenage Mutant Ninja Turtles een risico, aangezien de eerste, originele stripboeken voornamelijk werden gebruikt als bron voor het verhaal. Hierdoor is deze verfilming een stuk trouwer en duisterder dan bijna alle TMNT-producties die volgden, een keus die al deze jaren later beloond. 

Niet te vergeten, het is 1990, de Turtles tot leven wekken met CGI is simpelweg geen optie. Hoe hebben ze dit opgelost? De geniale Jim Henson (de Muppets) ingeschakeld om levensgrote pakken te maken van de vier broers. Door middel van nauwkeurig poppenwerk worden ze vanaf een afstand bediend om zo bijvoorbeeld de monden te laten bewegen, dit terwijl een acteur zich daadwerkelijk in het pak bevind. Na dertig jaar is het werk van Jim Henson’s Creature Shop nog steeds indrukwekkend. Mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar deze versie van de Turtles, in plaats van de CGI-gedrochten die we zagen in de Michael Bay films (2014 - 2016). 

Mijn positieve oordeel van Teenage Mutant Ninja Turtles (1990) zal ongetwijfeld ook te maken hebben met nostalgie. De film zal geen prijzen in de wacht slepen, maar slecht is het niet. Fans van het schildpadden superhelden-team zijn het bijna altijd anoniem eens: dit is nog steeds de beste Teenage Mutant Ninja Turtles verfilming.

Cast: Brian Tochi Corey Feldman Josh Pais Robbie Rist
Kevin Clash Judith Hoag Elias Koteas James Saito
Toshishiro Obata Raymond Serra Sam Rockwell
Regie: Steve Barron
Genre: Actie Komedie Fantasie
Speelduur: 1:33 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Teenage Mutant Ninja Turtles:

Pluspunten

Verrassend trouw aan de originele stripboeken en hierdoor iets duisterder dan normaal, Geweldige pakken voor de Turtles die zijn ontworpen door Jim Henson's Creature Shop, Intimiderende Shredder, Sfeervolle soundtrack van John Du Prez, Grappige oneliners, Kleine rol voor Sam Rockwell, Nostalgie*

Minpunten

*Zonder nostalgie zal de film minder sterk overkomen, Aantal gedateerde elementen, Het plot is nogal recht voor zijn raap, Humor is soms wat kinderachtig

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Teenage Mutant Ninja Turtles met een 7 / 10.

7

Teenage Mutant Ninja Turtles is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7 / 10.

Nuttige recensie

32 / 35 personen vinden deze recensie van Teenage Mutant Ninja Turtles nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Teenage Mutant Ninja Turtles
Filmklassieker Teenage Mutant Ninja Turtles door Jordy
Relevante films binnen het genre Actie
9,5
Recensie The Last Duel (2021)
7,5
Recensie No Time to Die (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
8,5
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)