Teenage Mutant Ninja Turtles

1990

7
Recensie Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Leonardo, Donatello, Michelangelo en Raphael zijn vier schildpad-broers, gezamenlijk de Ninja Turtles. Samen met hun rat vader/meester Splinter nemen zij het op tegen de mysterieuze Foot Clan, onder leiding van The Shredder.

Teenage Mutant Ninja Turtles is door op 30 maart 2020 beoordeeld met een 7 / 10.

Cowabunga dude! Nadat de stripboeken meer bekendheid kregen verscheen er eind jaren '80 al snel een animatieserie. Dit was zo'n succes dat een 'Live-Action' adaptatie naar het grote scherm niet kon achterblijven. De Teenage Mutant Ninja Turtles film, met mijn favoriete groep jeugdhelden in de hoofdrol, viert vandaag precies zijn dertig-jarige jubileum. Een mooie gelegenheid om te kijken of deze hedendaags nog stand houdt.

Het lijkt vanzelfsprekend dat de film, die uiteraard bestemd is voor kinderen/jongeren, zijn inspiratie haalt uit de populaire animatieserie die toen nog gaande was, maar dit is niet het geval. In dit aspect nam Teenage Mutant Ninja Turtles een risico, aangezien de eerste, originele stripboeken voornamelijk werden gebruikt als bron voor het verhaal. Hierdoor is deze verfilming een stuk trouwer en duisterder dan bijna alle TMNT-producties die volgden, een keus die al deze jaren later beloond.

‘Deze verfilming is een stuk trouwer én duisterder dan bijna alle TMNT-producties die volgden.’

Niet te vergeten, het is 1990, de Turtles tot leven wekken met CGI is simpelweg geen optie. Hoe hebben ze dit opgelost? De geniale Jim Henson (de Muppets) ingeschakeld om levensgrote pakken te maken van de vier broers. Door middel van nauwkeurig poppenwerk worden ze vanaf een afstand bediend om zo bijvoorbeeld de monden te laten bewegen, dit terwijl een acteur zich daadwerkelijk in het pak bevind. Na dertig jaar is het werk van Jim Henson's Creature Shop nog steeds indrukwekkend. Mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar deze versie van de Turtles, in plaats van de CGI-gedrochten die we zagen in de Michael Bay films (2014 - 2016).

Mijn positieve oordeel van Teenage Mutant Ninja Turtles zal ongetwijfeld ook te maken hebben met nostalgie. De film zal geen prijzen in de wacht slepen, maar slecht is het niet. Fans van het schildpadden superhelden-team zijn het bijna altijd anoniem eens: dit is nog steeds de beste Teenage Mutant Ninja Turtles verfilming.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Teenage Mutant Ninja Turtles:

Pluspunten Teenage Mutant Ninja Turtles

Verrassend trouw aan de originele stripboeken en hierdoor iets duisterder dan normaal, Geweldige pakken voor de Turtles die zijn ontworpen door Jim Henson's Creature Shop, Intimiderende Shredder, Sfeervolle soundtrack van John Du Prez, Grappige oneliners, Kleine rol voor Sam Rockwell, Nostalgie*

Minpunten Teenage Mutant Ninja Turtles

*Zonder nostalgie zal de film minder sterk overkomen, Aantal gedateerde elementen, Het plot is nogal recht voor zijn raap, Humor is soms wat kinderachtig

Nuttige recensie

32 / 35 personen vinden deze recensie van Teenage Mutant Ninja Turtles nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series