Pieces of a Woman

2021

8
Recensie Pieces of a Woman (2021)

Na het overlijden van haar baby zakt Martha (Vanessa Kirby) in een neerwaartse spiraal van rouw waarbij ze de relaties met haar vriend en familie onder druk zet.

Pieces of a Woman is door op 13 januari 2021 beoordeeld met een 8 / 10.

Een thema als rouw verdient een subtiele aanpak. Zeker wanneer het om de dood van een pasgeboren kind gaat. In Pieces Of a Woman is dit heel goed aangepakt en vooral heel natuurlijk gehouden. Voor ik de film keek, had ik gehoord van de - nu al roemruchte - geboortescène die een half uur zou duren. En het feit dat je geen luchtige twee uur voor de boeg hebt, maar een film met heel zwaarmoedige momenten. Mijn verwachtingen waren natuurlijk enorm!

Daar is Vanessa Kirby die zo fenomenaal speelt dat ik er niks slechts over kan zeggen. Haar tekenen van rouw zijn onderdrukt en teder, waarbij haar omgeving gek wordt van onduidelijkheid en verdriet. Het acteerwerk is erg natuurlijk, van de geboortescène tot een simpel koffietafel gesprekje tussen familieleden. Shia LaBeouf doet niet veel voor Kirby onder als de rouwende vriend, maar wordt wel overklast door Martha's hardvochtige moeder, die echt geweldig wordt gespeeld door Ellen Burstyn.

Na dat sterke half uur verliest Pieces Of a Woman de focus. Waar je denkt dat de film om Martha draait, staart zij vooral voor zich uit in korte scenes en zie je vooral haar familieleden die proberen om te gaan met de situatie. Het zijn losse flarden met aanwijzingen naar een lopend verhaal, terwijl we het verhaal zelf nauwelijks te zien krijgen. Zonde, want het thema én het acteerwerk verdienen veel beter.

Wat dat betreft is dit een film van uitersten. Het ene moment ben ik zwaar onder de indruk van de acteurs en zwaar geëmotioneerd; het volgende vraag ik me af waar het verhaal heen gaat en of dit alleen een rij aan momenten is die niet zo goed aansluiten. De constante spanning of een personage gaat ontploffen van verdriet helpt om je empathie met de film te behouden. Het slotstuk lost alles op wanneer er weer naar een lopend verhaal wordt gestuurd.

Ik vind Pieces Of a Woman een fantastische film. Alleen al om Kirby en Burstyn die zo'n gespannen sfeer creëren dat je de hele tijd met ongemak zit te kijken naar sterk acteerwerk. #Oscarbuzz voor Vanessa Kirby. Dat het verhaal niet meewerkt is zonde en sommige keuzes van personages zijn twijfelachtig. Maar deze film is een grote tip! Al is het om die fantastische eerste scene en een nog betere Vanessa Kirby.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Pieces of a Woman:

Pluspunten Pieces of a Woman

Vanessa Kirby en Ellen Burstyn zijn fenomenaal, Zwaar thema wordt mooi behandeld, Constante gespannen sfeer

Minpunten Pieces of a Woman

Verliest de focus in het midden, Twijfelachtige keuzes van personages

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Pieces of a Woman nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series