Pieces of a Woman (2021)

Recensie Pieces of a Woman (2021)

Pieces of a Woman recensie

Door Gillan Wijngaards op
Een verschrikkelijke thuisbevalling van een jonge vrouw, Martha (Vanessa Kirby), zorgt ervoor dat ze in een spiraal van rouw terechtkomt en vervreemd raakt van haar partner (Shia Labeouf) en familieleden.

De recensie van Pieces of a Woman zou eigenlijk uit twee woorden kunnen bestaan: "Vanessa" en "Kirby". De Britse actrice zet een weergaloze rol neer als Martha. Het hele emotionele spectrum komt langs en ze overtuigt overal. Ondanks dat Labeouf en vooral Burstyn prima werk leveren in de bijrollen, zakt de film wel wat in elkaar als Kirby niet front and center te zien is in de film.

Wat deze film zo effectief maakt, is dat je er als kijker middenin wordt gegooid en het voelt alsof je zelf stikt in de massa aan verdriet en rouw die de personages voelen. Het eerste half uur, de scène omtrent de bevalling, is geschoten alsof het een lang tracking shot lijkt. Lange shots worden afgewisseld met intieme close-ups and camerahoeken waardoor het lijkt alsof de kijker stiekem een privésituatie bijwoont. 

De film bevat vooral realistische conversaties (al hoefde het moment waarop Sean, de partner van Martha, op een pier staat en "Why!?" roept van mij niet per se) en door een subtiele, maar stijlvolle soundtrack van Howard Shore blijft de film passend klein en intiem.

Het is jammer dat het eerste half uur zó hard binnenkomt en zó veel indruk maakt, dat de rest van de film dat niveau van intensiteit nergens meer echt weet te behalen (misschien de scènes in de rechtbank). Toch laat Pieces of a Woman een diepe indruk achter en is het bijna onmogelijk ongeroerd te blijven. 

 

Cast: Vanessa Kirby Shia LaBeouf Molly Parker Sarah Snook
Iliza Shlesinger Benny Safdie Jimmie Fails Ellen Burstyn
Regie: Kornél Mundruczó
Genre: Drama
Speelduur: 2:08 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Pieces of a Woman:

Pluspunten

Weergaloze rol van Vanessa Kirby, Ellen Burstyn in een mooie bijrol, Mooi ingetogen en subtiele soundtrack, Effectief camerawerk dat toevoegt aan de toon en intimiteit van de film

Minpunten

Het weergaloze eerste halfuur zet een onmogelijke standaard voor de overige anderhalf uur, De film zakt wat in als Vanessa Kirby niet front en center te zien is

Beoordeling

Gillan Wijngaards beoordeelt Pieces of a Woman met een 8,5 / 10.

8,5

Pieces of a Woman is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,1 / 10.

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Pieces of a Woman nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Pieces of a Woman
Relevante films binnen het genre Drama
8,5
Recensie Drijfzand (2021)
9,5
Recensie The Last Duel (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie The Great Dictator (1940)
6
Recensie The Guilty (2021)