Midsommar

2019

7,5
Recensie Midsommar (2019)

Een jong stel vergezelt een groep vrienden om naar een folklore festival in Zweden af te reizen. Met het verloop van het festival volgen bizarre rituelen en gebeurtenissen elkaar in moordend tempo op.

Midsommar is door op 25 juli 2019 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Wanneer Dani (Florence Pugh) getraumatiseerd achterblijft op het moment dat zij abrupt haar ouders en zus verliest, volgt ze haar vriend Christian (Jack Reynor) naar een 'mid zomer' festival in Zweden. Eenmaal gearriveerd op het idyllische landgoed starten de rituelen feestelijk waarbij al gauw enkele Amerikaanse 'gasten' vermist geraken.

Midsommar is een uiterst sfeervolle, maar tevens tergend trage psychologische horror. De fraaie composities en consequent kleurgebruik maakt de film zeer prettig om te kijken, waarbij regisseur Ari Aster de kijker voortdurend uitnodigt het plot te doen ontrafelen. Ondanks de rauwheid van deze horror blijft Midsommar 'smaakvol' in tegenstelling tot traditionele horror films.

Florence Pugh is een openbaring als Dani. Met haar ingetogen en sobere spel doet denken Saoirse Ronan (Lady Bird) en lijkt ze zich met dit optreden definitief op de radar van 'Hollywood' te plaatsen. Midsommar is eigenwijs, maar minstens zo zorgvuldig samengesteld wat het een moderne horror maakt. Ari Aster is er na Hereditary (2018) opnieuw in geslaagd een duidelijk signatuur mee te geven in dit verder absurdistische folkore verhaal.

Te zien op HBO Max, Pathé Thuis en Videoland

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Midsommar:

Pluspunten Midsommar

Subtiel, Sterk kleurgebruik, Folklore, Rauw, Signatuur

Minpunten Midsommar

Lengte

Over Midsommar

Regie

Ari Aster

Cast

Florence PughWilliam Jackson HarperWill PoulterJack Reynor

Genre

Horror

Thema

MysterieReligie

Taal

Engels

Duur

2:27 uur

Nuttige recensie

9 / 11 personen vinden deze recensie van Midsommar nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere horrorfilms en -series