Knives Out (2019)

Recensie Knives Out (2019)

Knives Out recensie

Door Vince Christiaans op
Wanneer de succesvolle misdaadauteur Harlan Thrombey (Christopher Plummer) plotseling overlijdt is ieder lid van zijn familie verdacht. De meesterdetective Benoit Blanc (Daniel Craig) wordt ingeschakeld om Thrombey's dood te onderzoeken.

De 'whodunnit' is een uitstervend genre. Afgezien van een verfilming van Agatha Christies Murder On The Orient Express in 2017 lijken filmmakers nog maar weinig interesse te hebben in kleinschalige moordmysteries. Jammer, want regisseur Rian Johnson laat zien dat dit genre nog lang niet is opgelost.

Knives Out is een speels eerbetoon aan de klassieke 'whodunnit'. Het verhaal draait om een fictieschrijver wiens raadselachtige dood rechtstreeks uit één van zijn misdaadboeken kon komen. Op deze manier vestigt Johnson al vroeg de aandacht op de conventies van het genre, zodat hij ons gaandeweg kan verrassen. 

Eén van die conventies is de detective. Dit keer geen Sherlock of Poirot, maar een speurneus met de prachtige naam Benoit Blanc. Craig geniet zichtbaar van zijn florissante rol, maar ook hier speelt de film met onze verwachtingen. Blanc is namelijk niet het hoofdpersonage in dit verhaal, die eer is toebedeeld aan één van de verdachten.

Het zou zonde zijn om nog meer te onthullen. Laten we het erop houden dat Knives Out een ware aanrader is voor filmliefhebbers, met een messcherp plot, kleurrijke acteerprestaties en een ontknoping die de verwachtingen meer dan waar maakt.

Cast: Daniel Craig Chris Evans Ana de Armas Jamie Lee Curtis
Michael Shannon Don Johnson Toni Collette Jaeden Martell
Lakeith Stanfield Katherine Langford Christopher Plummer
Regie: Rian Johnson
Genre: Misdaad Mysterie
Speelduur: 2:10 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Knives Out:

Pluspunten

Spanning, Humor, Geweldig cast, Speelt met je verwachtingen, Hoog tempo, Sterk plot, Oog voor detail, Muziek van Nathan Johnson

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Knives Out met een 9 / 10.

9

Knives Out is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

18 / 26 personen vinden deze recensie van Knives Out nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Knives Out
Relevante films binnen het genre Misdaad
5,3
Recensie Project Power (2020)
7
Recensie Calm with Horses (2020)
9
Recensie Berlin Alexanderplatz (2020)
7,5
Recensie The Gentlemen (2020)
9,5
Recensie Uncut Gems (2020)
8
Recensie The Irishman (2019)