Jurassic Park (1993)

Recensie Jurassic Park (1993)

Jurassic Park recensie

Door Vince Christiaans op
De excentrieke miljonair John Hammond (Richard Attenborough) nodigt de paleontoloog Alan Grant (Sam Neill) uit om een kijkje te nemen in zijn biologisch reservaat. Het blijkt echter om een pretpark te gaan waar Hammond dinosauriërs tot leven heeft gewekt.

Ruim twee decennia geleden terroriseerden dinosauriërs bioscopen over heel de wereld. Het publiek verwonderde zich over de prehistorische dieren, die met behulp van de nieuwste filminnovaties tot leven waren gewekt. Al snel werd Jurassic Park één van de grootste bioscoophits ooit. 

In zijn boek combineert Michael Crichton wetenschappelijke speculaties met de sinistere pretpark setting uit zijn eigen film Westworld (1973). Spielbergs verfilming is veel luchtiger. Hij focust zich niet zo zeer op de dubieuze motivaties van de parkeigenaren, maar juist op de wonderbaarlijke aard van hun creatie. 

Bijna net zo wonderbaarlijk zijn de speciale-effecten in Jurassic Park. Dit komt niet alleen door de ingenieuze combinatie van computer-gegenereerde dieren en realistische animatronics, maar ook door Spielbergs regie. De filmmakers van nu kunnen nog wat leren van zijn gebruik van speciale-effecten.

Jurassic Park is een perfecte blockbuster die tot de verbeelding blijft spreken. Toegegeven, de film is niet zo meedogenloos als Jaws of zo meeslepend als E.T. The Extra-Terrestrial, maar het is toch één van de meest memorabele films in Steven Spielbergs unieke carrière.

Cast: Sam Neill Laura Dern Jeff Goldblum Richard Attenborough
Bob Peck Martin Ferrero Samuel L. Jackson
Regie: Steven Spielberg
Genre: Actie Fantasie
Speelduur: 2:07 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Jurassic Park:

Pluspunten

Spanning en verbazing in één film, Revolutionaire speciale effecten, Muziek van John Williams, Stan Winstons animatronics, Luchtiger dan het boek, Leuk acteerwerk van Jeff Goldblum, Richard Attenborough en Wayne Knight

Minpunten

De dino’s krijgen meer verdieping dan de personages

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Jurassic Park met een 9 / 10.

9

Jurassic Park is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

37 / 37 personen vinden deze recensie van Jurassic Park nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Jurassic Park
Filmklassieker Jurassic Park door Vince
Relevante films binnen het genre Actie
9
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)