Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Recensie Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Indiana Jones and the Last Crusade recensie

Door Kurt Velghe op
We maken kennis met de jonge Indiana Jones (een rol van wijlen River Phoenix) en zijn vader en we zien hoe hij aan zijn hoed, zijn zweep en zijn litteken op zijn kin komt. De volwassen Indiana krijgt een tip waar hij de Heilige Graal kan vinden. Bovendien is zijn vader, die al zijn hele leven geobsedeerd is door de Graal, verdwenen tijdens zijn zoektocht. Tijd voor Indy om op zoek te gaan naar zijn vader en de Graal.

Na Raiders of the Lost Ark (1981) en Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), is dit de derde in de reeks Indiana Jones films van Spielberg. De grote troef van deze film is het duo Ford-Connery. Beiden hebben ze een goede komische timing en hun samenwerking levert bij momenten bijzonder grappig vuurwerk op.

Dit is naar mijn gevoel dan ook de meest grappige film in de reeks. De humor is altijd wel aanwezig, maar hier toch overduidelijk, in zoverre dat het bij momenten zelfs een beetje flauw aanvoelt (de grapjes met Marcus). Naast het centrale duo, zijn ook Sallah en Marcus terug van de partij en krijgen ze deze keer alweer tegenstand van de Nazi’s.

Zoals gewoonlijk reist Indiana Jones ook nu weer de halve wereld rond om zijn doel te bereiken. De ene groots opgezette actiescène volgt op de andere en ook nu weer laten de monteurs zich van hun beste kant zien.

Met deze film sloot Spielberg zijn originele trilogie uitstekend af. Deze drie films samen bevatten alle ingrediënten die een goede avonturenfilm nodig heeft: opzwepende muziek, groots opgezette actie, exotische locaties en iconische personages. Jammer dat Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull nooit hetzelfde niveau haalde van deze eerste drie. Hopelijk zet hij deze misstap recht met de vijfde in de reeks die voorzien is voor 2022.

Cast: Harrison Ford Sean Connery Denholm Elliott Alison Doody
John Rhys-Davies Julian Glover
Regie: Steven Spielberg
Genre: Fantasie Actie
Speelduur: 2:07 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Indiana Jones and the Last Crusade:

Pluspunten

Humor, Avontuur, Indiana Jones, Harrison Ford, Sean Connery, De vele onvergetelijke personages, Soundtrack, De montage, Eén Oscar, Actiescènes, Exotische locaties

Minpunten

Humor af en toe wat flauw

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Indiana Jones and the Last Crusade met een 9,5 / 10.

9,5

Indiana Jones and the Last Crusade is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 9,5 / 10.

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Indiana Jones and the Last Crusade nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Indiana Jones and the Last Crusade
Filmklassieker Indiana Jones and the Last Crusade door Kurt
Relevante films binnen het genre Fantasie
9,5
Recensie Petite Maman (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8,3
Recensie The Green Knight (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)