Indiana Jones and the Last Crusade

1989

9,5
Recensie Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

We maken kennis met de jonge Indiana Jones (een rol van wijlen River Phoenix) en zijn vader en we zien hoe hij aan zijn hoed, zijn zweep en zijn litteken op zijn kin komt. De volwassen Indiana krijgt een tip waar hij de Heilige Graal kan vinden. Bovendien is zijn vader, die al zijn hele leven geobsedeerd is door de Graal, verdwenen tijdens zijn zoektocht. Tijd voor Indy om op zoek te gaan naar zijn vader en de Graal.

Indiana Jones and the Last Crusade is door op 23 juni 2021 beoordeeld met een 9,5 / 10.

Na Raiders of the Lost Ark (1981) en Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), is dit de derde in de reeks Indiana Jones films van Spielberg. De grote troef van deze film is het duo Ford-Connery. Beiden hebben ze een goede komische timing en hun samenwerking levert bij momenten bijzonder grappig vuurwerk op.

Dit is naar mijn gevoel dan ook de meest grappige film in de reeks. De humor is altijd wel aanwezig, maar hier toch overduidelijk, in zoverre dat het bij momenten zelfs een beetje flauw aanvoelt (de grapjes met Marcus). Naast het centrale duo, zijn ook Sallah en Marcus terug van de partij en krijgen ze deze keer alweer tegenstand van de Nazi’s.

Zoals gewoonlijk reist Indiana Jones ook nu weer de halve wereld rond om zijn doel te bereiken. De ene groots opgezette actiescène volgt op de andere en ook nu weer laten de monteurs zich van hun beste kant zien.

Met deze film sloot Spielberg zijn originele trilogie uitstekend af. Deze drie films samen bevatten alle ingrediënten die een goede avonturenfilm nodig heeft: opzwepende muziek, groots opgezette actie, exotische locaties en iconische personages. Jammer dat Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull nooit hetzelfde niveau haalde van deze eerste drie. Hopelijk zet hij deze misstap recht met de vijfde in de reeks die voorzien is voor 2022.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Indiana Jones and the Last Crusade:

Pluspunten Indiana Jones and the Last Crusade

Humor, Avontuur, Indiana Jones, Harrison Ford, Sean Connery, De vele onvergetelijke personages, Soundtrack, De montage, Eén Oscar, Actiescènes, Exotische locaties

Minpunten Indiana Jones and the Last Crusade

Humor af en toe wat flauw

Over Indiana Jones and the Last Crusade

Regie

Steven Spielberg

Cast

Harrison FordSean ConneryDenholm ElliottAlison DoodyJohn Rhys-DaviesJulian Glover

Genre

ActieFantasy

Thema

Avontuur

Taal

Engels

Duur

2:07 uur

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Indiana Jones and the Last Crusade nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series