Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Recensie Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Indiana Jones and the Last Crusade recensie

Door Rick Schuttinga op
Henry Jones zoekt de Heilige Graal, maar raakt vermist. Zijn zoon, Indiana Jones schiet hem te hulp en samen strijden ze tegen de nazi's om het object koste wat het kost als eerste in handen te hebben.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark is de onbetwiste favoriet van iedere fan van de franchise. De legende kwam tot leven in 1981. Drie jaar later konden we kijken naar de prequel Temple of Doom, voor mij persoonlijk een mindere film.

Voor Last Crusade hebben de makers zich laten inspireren door de magische elementen van de eerste film. Hergebruikt lijkt het wel, wat niets af doet aan het kijkplezier en de kwaliteit. Want waarom iets nieuws bedenken als je succes in handen had? Neem de spannende intro om het verhaal in te leiden en karakters te introduceren, zonder dat de echte missie is begonnen. Of de strijd tegen de nazi's om occulte relikwieën en artefacten te bemachtigen, onder leiding van een concurrerende onderzoeker / archeoloog. De wereldkaart om lange reizen visueel te maken. De bijna horror-achtige dood van de slechterik. De lange achtervolgingen in trein, auto, tank en ga zo maar door. De eerste en derde film tonen in veel opzichten gelijkenissen. Dit is onder andere wat Last Crusade (weer) zo goed maakt.

Last Crusade kent ook vele memorabele scènes. Indiana Jones als Schot die de tapestries komt inspecteren. Het ritmisch slopen van de bibliotheekvloer. De scène waarin beide doctors doorhebben dat ze zijn gevallen voor de charmes van dezelfde nazi - andere films kunnen leren van de kracht van mimiek in een dialoogloze scène. De alarm-schreeuwende vrouw. Of wanneer Indiana in de zeppelin uitlegt dat de beste man 'no ticket' had. Er zit zó veel humor in Last Crusade.

Raiders of the Lost Ark is iconisch, Last Crusade evenzo. Beide zijn tijdloze klassiekers. Nostalgisch vermaak van begin tot eind, voor jong en oud.

Cast: Harrison Ford Sean Connery Denholm Elliott Alison Doody
John Rhys-Davies Julian Glover
Regie: Steven Spielberg
Genre: Fantasie Actie
Speelduur: 2:07 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Indiana Jones and the Last Crusade:

Pluspunten

Inspiratie Raiders of the Lost Ark, Magisch, Spannend, Tijdloos, Iconisch, Alle goede elementen weer gebruikt, Humor, Sean Connery

Minpunten

-

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Indiana Jones and the Last Crusade met een 9,5 / 10.

9,5

Indiana Jones and the Last Crusade is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 9,5 / 10.

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Indiana Jones and the Last Crusade nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Indiana Jones and the Last Crusade
Filmklassieker Indiana Jones and the Last Crusade door Rick
Relevante films binnen het genre Fantasie
9,5
Recensie Petite Maman (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8,3
Recensie The Green Knight (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)