Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

Recensie Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark recensie

Door Kurt Velghe op
Na een mislukt avontuur waarbij hij het onderspit moet delven tegen aartsvijand Belloq, wordt aan Indiana Jones gevraagd om de verloren gewaande ark te zoeken. In zijn zoektocht krijgt hij de hulp van zijn oude liefde Marion en komt hij alweer oog in oog te staan met Belloq.

Toen mijn collega’s van deze site hier (DeFilmrecensent.nl) mij vroegen om één van de vier Indiana Jones films te herbekijken en te recenseren in afwachting van het vijfde deel, vatte ik het idee op om ook de rest van reeks nog eens te bekijken. Ik koos voor Indiana Jones and the Temple of Doom, waarvan mijn recensie ondertussen online staat. Twee dagen later keek ik naar Raiders of the Lost Ark, wat mij betreft nog altijd de avonturenfilm der avonturenfilms. Spielberg zette hiermee de standaard voor dit soort films, een standaard die nooit meer geëvenaard, laat staan overtroffen werd, alle pogingen van The Rock ten spijt.

Dergelijke films staan of vallen natuurlijk voor een groot deel met hun held. In dit geval is dit uiteraard Indiana Jones, één van de vele iconische rollen die Harrison Ford voor zijn rekening nam (naast o.a. Deckard en Han Solo). Hij speelt grotendeels zichzelf: een wat klungelige, bij momenten norse, maar supersympathieke antiheld met het hart op de goeie plaats. Karen Allen is één van de leukste sidekicks in dit soort films (naast misschien Kathleen Turner in The Jewel of the Nile (1985) en Romancing the Stone (1984)). Er passeren echter nog een aantal onvergetelijke personages de revue, zoals John Rhys-Davies als Sallah en Paul Freeman als Belloq.

Naast iconische personages moet dit soort films het natuurlijk ook hebben van zijn exotische locaties en spannende actiescènes vol booby traps en uitzichtloze situaties. Deze film bulkt ervan, van de eerste scène waarbij een piepjonge Alfred Molina het loodje legt en Jones ternauwernood ontsnapt aan een gigantische rollende rotsblok over de scène in de slangenkuil tot de achtervolging met de vrachtwagens. De vaart zit erin dankzij een snedige montage. Humor is er ook altijd bij overvloed bij onze favoriete antiheld en de al even iconische muziek van John Williams loop je uren na het zien van de film nog na te fluiten terwijl je de was uithangt.

Raiders of the Lost Ark blijft zonder twijfel de beste uit de reeks, met The Last Crusade als nipte tweede. Ford is op de top van zijn kunnen, net als Spielberg. Al wat ze daarna nog gedaan hebben, was een verfijning van hun meesterschap. Met deze film schreven ze geschiedenis en leverden ze een meesterwerk af die nu misschien een klein beetje gedateerd aanvoelt, maar nog steeds prachtig kijkvoer is voor een druilerige zondagnamiddag.

Cast: Harrison Ford Karen Allen Paul Freeman Ronald Lacey
John Rhys-Davies Denholm Elliott
Regie: Steven Spielberg
Genre: Fantasie Actie
Speelduur: 1:55 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark:

Pluspunten

Humor, Avontuur, Indiana Jones, Harrison Ford, De vele onvergetelijke personages, Soundtrack, De montage, Vier Oscars, Actiescènes

Minpunten

Een beetje gedateerd

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark met een 10 / 10.

10

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 10 / 10.

Nuttige recensie

2 / 3 personen vinden deze recensie van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark
Filmklassieker Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark door Kurt
Relevante films binnen het genre Fantasie
9,5
Recensie Petite Maman (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8,3
Recensie The Green Knight (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)