Grave of the Fireflies

1988

10
Recensie Grave of the Fireflies (1988)

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog in Japan moet de jonge Seita (Tsutomu Tatsumi) zien te overleven met zijn kleine zusje Setsuko (Ayano Shiraishi).

Grave of the Fireflies is door op 16 april 2020 beoordeeld met een 10 / 10.

Zowel de prijzige handgetekende animaties van vroeger als de computeranimaties van onze moderne tijd, deze vorm van verhaalvertelling vraagt een hoop creativiteit en wordt naar mijn mening nog steeds ondergewaardeerd. Veel mensen zien animatie als een medium voor kinderen, maar vergeten vaak de volwassen verhalen en emotionele boodschappen die in de films zijn verwerkt. Grave of the Fireflies, een Japanse animatiefilm (anime), bewijst in mijn ogen perfect dat animatie ook een plek heeft in de wereld van volwassenen.

De prachtige handgetekende animatie, de grauwe setting van de Tweede Wereldoorlog en de liefdevolle grote ogen van het kleine meisje (Setsuko) dragen allemaal bij aan deze ontroerende film. Kopieer precies hetzelfde verhaal met echte mensen en de impact is geheid minder, aangezien animatie in dit geval wordt gebruikt om de emoties te versterken, de kleuren intenser te maken en visueel de boodschap over te brengen.

‘Een drama over de Tweede Wereldoorlog dat wordt verteld door middel van animatie. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.’

De openingsscène is meteen confronterend en toont niet alleen de realiteit van hoe het er aan toe ging tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar verklapt ook deels het eind. Je zou denken dit werkt averechts, maar niks is minder waar. De gehele film is een langzame spiraal naar beneden, zien hoe deze twee kinderen steeds harder hun best moeten doen om (tevergeefs) te blijven overleven. Ondanks dit begin komt het emotionele eind net zo hard aan als een klap in je gezicht, een echte tranentrekker. Treurig, onrechtvaardig, maar toch in een zekere zin mooi weergegeven.

Studio Ghibli staat bekend om hun familie-vriendelijke animatiefilms, waardoor Grave of the Fireflies opvalt tussen hun catalogus. Een drama over de Tweede Wereldoorlog dat wordt verteld door middel van animatie. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Grave of the Fireflies is ongetwijfeld het beste werk dat de studio heeft geproduceerd en laat mensen hopelijk anders aankijken tegen het animatie genre.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Grave of the Fireflies:

Pluspunten Grave of the Fireflies

Prachtige handgetekende animatie, Het perfecte voorbeeld dat animatie (anime) ook bedoelt is voor volwassenen, Keiharde realiteit van oorlog en de mens in deze tijd, Sterke en reële stemmencast, Titel en metaforische boodschap wat betreft de vuurvliegjes, Connectie tussen de openingsscène en het einde, Ontroerend en treurig, maar toch zo mooi

Minpunten Grave of the Fireflies

-

Nuttige recensie

102 / 106 personen vinden deze recensie van Grave of the Fireflies nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series