Glass

2019

6
Recensie Glass (2019)

Dr. Ellie Staple (Sarah Paulson) behandelt mensen die denken dat ze superhelden zijn. Wat ze niet verwacht is dat de komst van de beresterke David Dunn (Bruce Willis) en de wilde Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) een verontrustend effect heeft op haar eerste patiënt: de massamoordenaar Elijah Price (Samuel L. Jackson).

Glass is door op 22 januari 2019 beoordeeld met een 6 / 10.

Na een riedel flops was Split (2016) de hit die de carrière van M. Night Shyamalan nodig had. Toen deze thriller ook nog eens een onverwacht vervolg bleek te zijn op zijn eerdere Unbreakable (2000) konden Shyamalan-fans hun lol niet op.


Met Glass tracht de schrijver-regisseur zijn trilogie tot een bevredigend einde te brengen. Hoezeer hij daarin slaagt is afhankelijk van je tolerantie voor gefrustreerde verwachtingen en langdradige expositie. Glass is namelijk geen spectaculair slotstuk, maar eerder een ingetogen epiloog voor de voorgaande films. 

In een filmlandschap dat wordt overspoeld door superhelden, blijft het centrale concept van Unbreakable interessant. Net zoals die film draait Glass om vragen zoals, hoe functioneert een superheld in de echte wereld en welke rol speelt de superheldenmythe in onze samenleving? 

Helaas lukt het Shyamalan niet om deze ideeën natuurlijk in het verhaal te verweven. Het resultaat is een bij vlagen spannende film met een verward plot en een frustrerende climax. Toch is het oneerlijk om Glass als slecht te bestempelen, daarvoor beschikt de film over teveel ambitie. Een gefaald experiment is waarschijnlijk een betere noemer. 

Te zien op Disney+ en Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Glass:

Pluspunten Glass

Interessant concept, Acteerprestaties Willis, Jackson en bovenal McAvoy, Sterk gebruik van kleur, Gegrond in realisme

Minpunten Glass

Ideeën verlopen niet vloeiend in het verhaal, Rommelig plot, Teveel plotwendingen

Nuttige recensie

16 / 23 personen vinden deze recensie van Glass nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers