Split (2017)

Recensie Split (2017)

Split recensie

Door Vince Christiaans op
Casey (Anya Taylor-Joy) en haar twee vriendinnen (Haley Lu Richardson en Jessica Sula) worden gekidnapt door de onvoorspelbare Kevin (James McAvoy). Ze komen erachter dat hun ontvoerder lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Split is de nieuwste film van M. Night Shyamalan. De carrière van deze schrijver-regisseur begon ooit zo veelbelovend met The Sixth Sense (1999), maar kwam door wanproducten zoals The Happening (2008) en After Earth (2013) bijna ten einde. Met Split kondigt Shyamalan zijn terugkeer aan.


Split gaat over de ontvoering van drie jonge meiden. Het relatief realistische verhaal wordt echter steeds extremer naarmate er meer details over de geestesziekte van hun ontvoerder worden onthuld. Toch doet deze gekkigheid niet af aan de spanning en met name tijdens de climax is het nagelbijten geblazen. 

Dit is o.a. te danken aan het effectieve acteerwerk van James McAvoy. Hij speelt alle persoonlijkheden die schuilgaan in de getroebleerde Kevin. De fysieke wijze waarop McAvoy wisselt tussen deze verschillende personages (soms in één doorlopend shot) is zeer indrukwekkend. 

Maar Shyamalan zou Shyamalan niet zijn zonder een twist. Toch is de onthulling aan het einde van Split zo onverwacht en zo bizar dat niet iedere bioscoopbezoeker het meteen zal begrijpen. Alleen kijkers die bekend zijn met Shyamalans oeuvre zullen de zaal verlaten met een wetende grijns en hun blik op de toekomst.

Cast: James McAvoy Haley Lu Richardson Anya Taylor-Joy Sterling K. Brown
Betty Buckley
Regie: M. Night Shyamalan
Genre: Thriller
Speelduur: 1:57 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Split:

Pluspunten

Spanning, Sterk acteerwerk van James McAvoy en Anya Taylor-Joy, Zeer onverwachte onthulling, Belofte voor Shyamalan-fans

Minpunten

Sommige scènes duren te lang en zijn praterig

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Split met een 7,5 / 10.

7,5

Split is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,3 / 10.

Nuttige recensie

23 / 24 personen vinden deze recensie van Split nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Split
Relevante films binnen het genre Thriller
7,4
Recensie A Quiet Place Part II (2021)
5
Recensie Tom Clancy’s Without Remorse (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
8,5
Recensie Promising Young Woman (2021)
1
Recensie Deadly Illusions (2021)
8
Recensie Cash on Demand (1961)