First Man

2018

8
Recensie First Man (2018)

First Man vertelt het verhaal van Neil Armstrong, welbekend de eerste mens op de maan. De film volgt zijn training en vluchten, maar vooral zijn relatie met zijn familie, vrienden en zichzelf.

First Man is door op 21 oktober 2018 beoordeeld met een 8 / 10.

Regisseur Damien Chazelle (La La Land, Whiplash) heeft in korte tijd en met een klein aantal films bewezen het regisseren in z'n vingers te hebben. Dit bewijst hij opnieuw met First Man.


Ryan Gosling is sterk als de in zichzelf gekeerde Armstrong. Met weinig mimiek brengt hij veel emotie over - zelfs tijdens de ruimtevluchten waarin Gosling niet veel vrijheid krijgt te acteren. Armstrong wordt niet geportretteerd als een vrolijke astronaut, maar als een gekwelde man met een missie. Gosling blijft kalm spelen waar zijn medespelers alles geven, met name de geweldige Claire Foy.

Chazelle heeft gekozen voor een 'immersive experience': de filmstijl zuigt je als kijker de ruimtevluchten in en vooral de point-of-view scènes werken erg goed. In combinatie met de sferische muziek - een van Chazelle's sterke punten - zijn deze scènes spannend en claustrofobisch.

First Man neemt de tijd en is niet een oppeppend ruimteverhaal. Enkele tragedies in Armstrong's leven worden uitgelicht, waarbij Chazelle nogal hamert op het negatieve. Het verhaal had beter uitgebalanceerd mogen worden. Neemt niet weg dat First Man past in het rijtje kwaliteit dat Chazelle heeft gecreëerd.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van First Man:

Pluspunten First Man

Ruimtevluchten sterk in beeld gebracht, Sterke cast, Sferisch tot in de puntjes

Minpunten First Man

Redelijk donker, Neemt de tijd

Nuttige recensie

0 / 5 personen vinden deze recensie van First Man nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series