First Man (2018)

Recensie First Man (2018)

First Man recensie

Door Vince Christiaans op
Na de dood van zijn dochter stort de testpiloot Neil Armstrong (Ryan Gosling) zich op de uitdaging om de eerste man op de maan te worden.

Met Whiplash (2014) en La La Land (2016) heeft Damien Chazelle zich bewezen als een veelbelovende regisseur. Voor zijn nieuwste film werkt hij voor de tweede maal samen met Ryan Gosling, die dit keer in de huid kruipt van astronaut Neil Armstrong.


In deze bleke tijden voelt het bijna passé om met verwondering terug te kijken op de eerste maanlanding. In plaats van één van de grootste menselijke prestaties wordt het tegenwoordig vaak afgedaan als een dure propagandacampagne om de Sovjets te snel af te zijn of een cynische hoax. 

We zien de voorbereidingen op de maanmissie door de ogen van Armstrong en zijn toenmalige vrouw Janet (Claire Foy). Gosling speelt Armstrong als een in zichzelf gekeerde pragmatist. Wanneer we toch glimpen van zijn innerlijke drijfveren opvangen draaien deze vooral om de herinnering aan zijn dochter. 

Deze verbinding tussen Armstrongs volharding en het lot van zijn dochter komt helaas nooit helemaal uit de verf, maar het maakt de ondoordringbare astronaut wel menselijk. In First Man richt Chazelle zich op dit soort details, waardoor een historische mijlpaal opeens een tastbare gebeurtenis wordt. Eentje vol ambitie, spanning en bovenal verwondering.

Cast: Ryan Gosling Claire Foy Kyle Chandler Jason Clarke
Regie: Damien Chazelle
Genre: Drama Historisch
Speelduur: 2:21 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van First Man:

Pluspunten

Gericht op details, Acteerwerk Gosling en Foy, Andere kijk op bekende gebeurtenissen, Sterke cast, Kippenvel, Emotie, Mooi camerawerk, Muziek van Justin Hurwitz, Sciencefictionschrijvers Kurt Vonnegut en Arthur C. Clarke duiken even op

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt First Man met een 9 / 10.

9

First Man is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,1 / 10.

Nuttige recensie

15 / 24 personen vinden deze recensie van First Man nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van First Man
Relevante films binnen het genre Drama
7,2
Recensie In the Heights (2021)
8
Recensie Words on Bathroom Walls (2021)
7,5
Recensie Quo Vadis, Aida? (2021)
7,5
Recensie The Mauritanian (2021)
10
Recensie The Father (2021)
6
Recensie Land (2021)