Da 5 Bloods

2020

4
Recensie Da 5 Bloods (2020)

Vier Afro-Amerikaanse veteranen strijden tegen zichzelf, elkaar, natuur en oude vijanden wanneer ze terugkeren naar Vietnam, op zoek naar de overblijfselen van hun gevallen maat en verborgen goud.

Da 5 Bloods is door op 17 juni 2020 beoordeeld met een 4 / 10.

Da 5 Bloods is een bende. Theatraal en overdreven, zowel in acteren als muziek. Met nietszeggende shots tussendoor, eigenaardige effecten en opvallend misplaatste muziek. En dan die foto's tussendoor: confronterend wanneer ze tonen hoe erg de oorlog was voor burgers, maar ook overbodig omdat iemand alleen simpelweg genoemd wordt (Aretha Franklin). Spike Lee wil overal een mini statement van maken.

‘Spike Lee wil overal een mini statement van maken.’

Bij vlagen is de film echt wel indrukwekkend. Veteraan Paul (Delroy Lindo) heeft een post-traumatische stress-stoornis en zorgt voor de oplevingen - al zijn ze niet allemaal even goed.
De mooie momenten zijn helaas schaars. Ergernis is wat de boventoon voert en dan worden onbenullige zaken uitvergroot. Veel is te wijten aan het script. Zoon David gaat een heuvel af om te poepen, zet zijn spade in de grond en stuit op... een goudstaaf! Als schrijver hiervan moet je je schamen. Of een blood die schreeuwend achteruit loopt waarbij je als kijker al oogrollend weet dat het misgaat. Weer een makkelijk cliché erin geschreven. Of de groep die uit de jungle wandelt, precies daar waar hun Vietnamese gids met de auto staat te wachten. En als bepakking zwaar is, laat het dan ook zwaar zijn. Dan zijn bewegingen en emoties in ieder geval authentiek. Hoe die oude mannen nu strompelen met "kilo's" goud in hun rugtassen; het lijkt wel slapstick.

Da 5 Bloods kun je los zien van Black Lives Matter (BLM). Je mag het één een aanfluiting vinden en achter het ander staan - het mag duidelijk zijn wat hier de verdeling is. De film voelt als een gehaast project. Wellicht wil Lee meegaan nu BLM wereldwijd weer oplaait; meeliften op de actualiteit. Had de tijd genomen om kritisch naar je film te kijken Lee, hij kon er alleen maar beter van worden.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Da 5 Bloods:

Pluspunten Da 5 Bloods

Delroy Lindo, Vergelijking met Trump op einde is geinig

Minpunten Da 5 Bloods

Bende, Theatraal, Nietszeggende shots, Misplaatste muziek, Mini statements, Script, Gehaast project, Twist op het einde maakt de film nog niet goed

Nuttige recensie

4 / 5 personen vinden deze recensie van Da 5 Bloods nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series