Da 5 Bloods

2020

7
Recensie Da 5 Bloods (2020)

Vier Afrikaans-Amerikaanse veteranen keren terug naar de jungle van Vietnam, waar ze op zoek gaan naar het verloren lichaam van hun vroegere teamleider en hopen hun verborgen schat terug te vinden.

Da 5 Bloods is door op 13 juni 2020 beoordeeld met een 7 / 10.

Regisseur Spike Lee is al tientallen jaren verantwoordelijk voor films over racisme en het onrecht tegen mensen met een donkere etniciteit. Twee jaar geleden wist hij te verrassen met het Oscar-genomineerde BlacKkKlansman (2018). Zijn nieuwste film verschijnt ditmaal regelrecht op Netflix en verbindt het rassenprobleem met een verhaal over vier verouderde veteranen.


Spike Lee gebruikt verschillende beeldformaten om de twee tijdperken in beeld te brengen. Zo worden er 'Widescreen' & '16:9' gebruikt voor de moderne scènes (terugkeer naar het oorlogsgebied), en fullscreen (4:3 op 16mm film) voor de terugblikken tijdens de Vietnamese oorlog. Beide verhalen worden afgewisseld en versterken zo de gebeurtenissen en dialogen die zich op dat moment plaatsvinden. 

We spenderen genoeg tijd in het weergeven van de mentale toestand van een verouderde groep veteranen die terugkeren naar hun oorlogsgebied. Zoals verwacht brengt dit niet alleen (slechte) herinneringen naar boven, maar wordt hierdoor ook hun PTST aangewakkerd.

De zoektocht naar hun gesneuvelde teamleider toont de broederlijke band die de mannen onderling hebben en is verantwoordelijk voor een laag emotie. Hiertegenover staat hun zoektocht naar het verloren goud, wat onder andere spanningen veroorzaakt binnen de groep en waardoor het wantrouwen in elkaar op gaat spelen. Dit contrast maakt Da 5 Bloods in zijn geheel een verhaal over kameraadschap, het rouwproces, trauma's en hebzucht met betrekking tot het goud. 

Spike Lee's ambitieuze film van tweeënhalfuur had naar mijn mening wel wat compacter gemogen. Scènes, situaties en/of dialogen (argumenten) kunnen wat langdradig aanvoelen omdat Lee probeert om een bepaalde boodschap over te brengen. De thematiek van de film, hoe relevant deze ook mag wezen, ligt er hierdoor soms te dik bovenop en er wordt teveel op door gehamerd. Deze valkuil is echter niet nieuw voor Spike Lee producties. Desondanks schuilt er in Da 5 Bloods een krachtig verhaal, één die met alle recente gebeurtenissen in de wereld zeker gezien moet worden.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Da 5 Bloods:

Pluspunten Da 5 Bloods

Regie van Spike Lee, Gebruik van verschillende beeldformaten, Geweldig acteerwerk van Delroy Lindo, Sterke bijrollen, Terugblikken in Vietnam, Thematiek met betrekking tot veteranen, hun broederschap & PTST, Escalatie in de tweede helft, Relevant

Minpunten Da 5 Bloods

Het verhaal had compacter gekund (langdradigheid), De thematiek ligt er soms te dik bovenop en er wordt teveel op door gehamerd, Soms wat chaotisch in zijn uitvoering

Nuttige recensie

10 / 10 personen vinden deze recensie van Da 5 Bloods nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series