Black Mirror: Bandersnatch

2018

8,5
Recensie Black Mirror: Bandersnatch (2018)

De jonge gamedesigner Stefen Butler (Fionn Whitehead) worstelt met een existentiële crisis tijdens het programmeren van het 'Choose Your Own Adventure' spel Bandersnatch.

Black Mirror: Bandersnatch is door op 1 januari 2019 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Sinds 2011 heeft de Britse tv-serie Black Mirror zich gevestigd als The Twilight Zone voor het internettijdperk. Geestelijk vader Charlie Brooker exploiteert de groeiende rol van technologie in ons leven en laat in elke aflevering zien hoe onze afhankelijk kan leiden tot absurde en angstwekkende toekomstscenario's.

In 2016 verhuisde de serie naar Netflix, waardoor Brooker en zijn team meer vrijheid en controle kregen over de vorm en lengte van elke aflevering. Dit heeft geleid tot de eerste Black Mirror-film Bandersnatch. Wat dit project speciaal maakt is het interactieve karakter. Je kunt namelijk zelf de keuzes van het hoofdpersonage beïnvloeden, waardoor er meerdere manieren zijn om het verhaal te doorlopen.

Het is een ambitieus, maar niet ongekende aanpak die prima aansluit op de vragen die Black Mirror aan de kijker probeert te ontlokken. Bandersnatch is echter alles behalve een conventionele film, je keuzes leiden tot uiteenlopende uitkomsten die hilarisch, verontrustend of ronduit absurd zijn. Als experiment is Bandersnatch dus een unieke ervaring, al heeft de interactiviteit (en de praktische gevolgen daarvan) als gevolg dat het verhaal nogal nevelachtig blijft.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Black Mirror: Bandersnatch:

Pluspunten Black Mirror: Bandersnatch

Interessant concept, De interactie levert uiteenlopende uitkomsten op, Sfeervol, Meta-humor, Vooral leuk als experiment

Minpunten Black Mirror: Bandersnatch

Verhaal is nogal nevelachtig door de vele mogelijkheden

Nuttige recensie

13 / 21 personen vinden deze recensie van Black Mirror: Bandersnatch nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series