Alien (1979)

Recensie Alien (1979)

Alien recensie

Door Vince Christiaans op
Het ruimtevrachtschip Nostromo ontvangt een noodsignaal dat afkomstig is van een verlaten planeet. De bemanningsleden gaan op onderzoek uit en komen in contact met een zeer agressieve levensvorm.

Alien is een meesterwerk. Het is niet alleen één van de beste sciencefictionfilms ooit gemaakt, maar ook een mijlpaal in het horrorgenre. De talloze imitaties én de vele spin-offs verbleken in vergelijking met Ridley Scotts origineel uit 1979. 

Regisseur Scott vertrouwt volledig op zijn vermogen om een beklemmende sfeer te creëren. Hiervoor maakt hij gebruik van prachtige beelden die allemaal dreiging uitstralen. Een dreiging die wordt versterkt door de claustrofobische sets en het realistische acteerwerk. 

Daarnaast betekende Sigourney Weavers hoofdpersonage een keerpunt voor vrouwelijke representatie in het genre. Ellen Ripley verandert van een waarschijnlijk slachtoffer naar een vastberaden survivor. Deze verhaallijn sluit perfect aan op een thema dat steevast terugkeert gedurende de film; de subversie van de mannelijke (seksuele) dominantie . 

De thematiek van Alien is ook terug te zien in de vormgeving van de sciencefictionelementen door de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger. Zijn bizarre ontwerpen voor de evolutie van het wezen zijn opvallend seksueel getint. Hierdoor krijgen de onaangename scènes tussen het beest en de bemanningsleden een extra dimensie.

Cast: Sigourney Weaver Tom Skerritt Veronica Cartwright Harry Dean Stanton
John Hurt Ian Holm Yaphet Kotto
Regie: Ridley Scott
Genre: Klassieker Sciencefiction Horror
Speelduur: 1:57 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Alien:

Pluspunten

Dreigende toon, Iconische rol voor Sigourney Weaver, Sterke cast, Thematiek, Buitenaardse ontwerpen van H.R. Giger, Troosteloze muziek van Jerry Goldsmith, Prachtige cinematografie, Zeer overtuigende effecten

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Alien met een 9,5 / 10.

9,5

Alien is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 9,8 / 10.

Nuttige recensie

29 / 32 personen vinden deze recensie van Alien nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Alien
Filmklassieker Alien door Vince
Relevante films binnen het genre Klassieker
8,5
Recensie Moonstruck (1988)
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
7
Recensie The  Twilight Zone: The Movie (1983)
8
Recensie Cash On Demand (1961)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)