1917 (2020)

Recensie 1917 (2020)

1917 recensie

Door Jordy Gomes op
Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgen twee Britse soldaten (George MacKay & Dean-Charles Chapman) de belangrijke taak om een bericht af te leveren aan het front, namelijk: de aanval van 1600 man sterk moet worden afgeblazen. Om dit bericht op tijd door te geven moeten ze een weg banen door vijandelijk gebied.

Regisseur Sam Mendes en cameraman Roger Deakins slaan de handen ineen om op innovatieve wijze de Eerste Wereldoorlog te belichten door de ogen van twee Britse soldaten. Door middel van goed verborgen montage-technieken lijkt het alsof de hele film in één lange scène achter elkaar door is opgenomen. Hierdoor creëert 1917 een claustrofobisch en intiem gevoel, alsof de kijker zelf aanwezig is op het oorlogsfront. 


1917 is dan ook voornamelijk een filmtechnisch hoogstandje dat beeld en geluid perfect op elkaar afstemt voor een meeslepend eindresultaat. Het camerawerk is bijna een karakter op zichzelf en is verantwoordelijk voor prachtige en angstaanjagende beelden. Toch moet gezegd worden dat de technische aspecten soms zo sterk zijn dat ze een schaduw werpen op de rest van de productie. Het ingetogen en reële acteerwerk kan hierdoor op de achtergrond vallen, maar mag absoluut niet over het hoofd gezien worden.

In dezelfde trant als Dunkirk (2017) gaat deze oorlogsdrama meer over de situatie/de missie zelf. Hierdoor blijft het plot en karakterwerk op de meeste plaatsen vrij dun en mist de film een laatste emotionele stoot om het echt onvergetelijk te maken. Desondanks is 1917 een aangrijpende filmervaring die gezien moet worden op het witte doek. Op deze manier komen de meesterlijke vaardigheden achter de schermen het best tot hun recht.

Cast: George MacKay Claire Duburcq Dean-Charles Chapman Mark Strong
Andrew Scott Richard Madden Colin Firth Benedict Cumberbatch
Regie: Sam Mendes
Genre: Actie
Speelduur: 1:59 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van 1917:

Pluspunten

Sterke regie van Sam Mendes, Camerawerk van Roger Deakins, Technisch hoogstandje, Acteerwerk van George MacKay en Dean-Charles Chapman, Aangrijpende en intieme filmervaring, Soundtrack van Thomas Newman, Belichten van de Eerste Wereldoorlog

Minpunten

Plot & karakterwerk aan de dunne kant

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt 1917 met een 8 / 10.

8

1917 is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,8 / 10.

Nuttige recensie

10 / 12 personen vinden deze recensie van 1917 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van 1917
Relevante films binnen het genre Actie
10
Recensie Arcane - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie De Slag om de Schelde (2020)
8,5
Recensie The Harder They Fall (2021)
7
Recensie Eternals (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
5,5
Recensie Venom: Let There Be Carnage (2021)