1917 (2020)

Recensie 1917 (2020)

1917 recensie

Door Rick Schuttinga op
Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen.

Heb je het over 1917, dan kun je niet om het camerawerk heen. De fantastische one shot is een groot pluspunt van de film. Het geeft je het gevoel dat je erbij bent. Je leeft mee, zit vol spanning en schrikt snel. De camera, en dus de kijker, loopt als een extra personage mee met de twee jongens. Soms op de huid, dan weer van een paar meter afstand. Neem de metersdiepe krater die de jongens oversteken, waarbij de camera aan de overkant, laag over de wateroppervlak het duo blijft volgen. Schitterend!

De eerste momenten in no mans land zijn indrukwekkend. Op dat moment huiver je nog bij de paar lijken die je ziet. Maar zoals zelfs de doden in een oorlog wennen merk je dat tegen het eind wanneer ze over een stapel lijken kruipen die huivering nauwelijks nog aanwezig is.

Twee keuzes van de hoofdpersonages zijn twijfelachtig, maar geven ook het goede karakter aan van de twee jonge Britse soldaten Schofield (George MacKay) en Blake (Dean-Charles Chapman). Het is echter wel oorlog; als jij het niet doet, doet een ander het wel.

Het moment in de bunker is ijzersterk. Op het moment dat je door hebt wat het vervolg is met de rat gebeurt het al. Geen aanzwellend muziekje, geen secondelange opbouw, maar gelijk de volgende stap. Die rauwe en directe actie voelt authentiek voor een slagveld. Iedere seconde telt en je leven kan in een vingerknip voorbij zijn.

Cast: George MacKay Claire Duburcq Dean-Charles Chapman Mark Strong
Andrew Scott Richard Madden Colin Firth Benedict Cumberbatch
Regie: Sam Mendes
Genre: Drama Actie
Speelduur: 1:59 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van 1917:

Pluspunten

Camerawerk, Sfeer, Rauw, One shot, Alsof je erbij bent, Soundtrack, Hoge spanningsboog, Precies voldoende personage-verdieping, Schofield en Blake

Minpunten

-

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt 1917 met een 9 / 10.

9

1917 is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,8 / 10.

Nuttige recensie

8 / 9 personen vinden deze recensie van 1917 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van 1917
Relevante films binnen het genre Drama
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie The Great Dictator (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
5,5
Recensie State Funeral (2021)
7,5
Recensie Das Mädchen und die Spinne (2021)