Utøya 22. juli

2018

7
Recensie Utøya 22. juli (2018)

Utøya 22. juli is een fictieve reconstructie van de politieke aanslag op het Noorse eiland getoond vanuit het perspectief van Kaja. Een jong meisje dat haar zusje zoek is geraakt, terwijl zij zelf uit de handen van een anonieme moordenaar probeert te blijven.

Utøya 22. juli is door op 28 juni 2018 beoordeeld met een 7 / 10.

Erik Poppe krijgt met Utøya 22. juli de nodige kritiek te verwerken. Hem wordt verweten dat de gebeurtenis nog te vers in de geheugen van betrokkenen ligt. Het zijn overigens veelal mensen die zelf weinig met Utøya of haar slachtoffers van doen hebben. Poppe heeft eerder bewezen met Troubled Water (2008) sociale gevoelige onderwerpen met respect te vertalen naar film. Hij verdient het voordeel van de twijfel.

Utøya 22. juli is een film die zich moeilijk laat typeren. Het is eerder een impressie, dan dat het een verhaal wil vertellen. In Utøya 22. juli volg je Kaja over het eiland waarbij zij enkele keren bijna in aanraking komt met de moordenaar die verder anoniem in beeld blijft. Als film blijft Utøya 22. juli niet sterk overeind, toch gaat het voor zover mogelijk respectvol om met deze weerzinwekkende massamoord en diens motief.

Waar de film naar mijn idee uitstekend in slaagt, is het inlevingsvermogen van de kijker aanspreken. Je voelt je weliswaar niet aanwezig, maar aan de hand van Utøya 22. juli heb je een beeld welk leed zich hier heeft afgespeeld. Een legitiem medicijn voor een helende natie bevlekt met de erfenis van Anders Breivik.

Te zien op Prime Video en CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Utøya 22. juli:

Pluspunten Utøya 22. juli

Kippenvel

Minpunten Utøya 22. juli

Licht chaotisch en onsamenhangend

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Utøya 22. juli nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series