Uncut Gems

2020

9,5
Recensie Uncut Gems (2020)

Howard is een juwelier die altijd op zoek is naar de volgende winst. Nu maakt hij een reeks weddenschappen met hoge inzetten die kunnen leiden tot zijn gedroomde rijkdom óf zijn val.

Uncut Gems is door op 4 februari 2020 beoordeeld met een 9,5 / 10.

Adam Sandler levert een fantastische prestatie als de antiheld Howard Ratner. De juwelier én gokverslaafde maakt een opeenstapeling van verkeerde keuzes, maar heeft het hart op de juiste plaats. Hij is de losgeslagen idioot, schlemiel en aandoenlijk allemansvriend in één.

De scènes trekken op een dusdanig hoog tempo voorbij dat het een uitputtende kijkervaring wordt. Je krijgt er bijna zelf stress en hoofdpijn van. Beelden vol geschreeuw, veel personages, dialogen door elkaar, verschillende verhaallijnen in dezelfde scène. Maar alles blijft kloppen, de regie en camerawerk is spot on.
Een uur voelt als het dubbele. Of vier uur lijkt in twee uur gepropt. Overvol en hysterisch! Dit is geen kritiek, het zorgt juist voor die intense rit. Uncut Gems is zo'n unieke film die zelden voorbij komt. De ene wending is nog gekker dan de ander, maar het turbulente leven van Howard blijft geloofwaardig.

‘Overvol en hysterisch! Een intense rit.’

Als de anticlimax bestaat, dan bewijst Uncut Gems dat het ook een tegenhanger heeft: de proclimax - een knaller van een slot die ruimschoots wordt overtroffen. Met zwetende handpalmen leef je mee met Howard's alles-of-niets-gok. De ontknoping die daarop volgt maakt het verhaal helemaal af.

Uncut Gems is een typische film van de Safdie Brothers. Heb je genoten van Good Time (2017) dan past deze nieuwe Netflix-film perfect in jouw straatje.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Uncut Gems:

Pluspunten Uncut Gems

Visionairs Josh en Benny Safdie, Adam Sandler, Elektronische soundtrack, Camerawerk, Bizar, Intens, Vol, Hysterisch, Uniek, Opeenstapeling van verkeerde keuzes, Geloofwaardig

Minpunten Uncut Gems

-

Nuttige recensie

10 / 12 personen vinden deze recensie van Uncut Gems nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers