The White Tiger

2021

8
Recensie The White Tiger (2021)

Balram heeft één doel voor ogen: ondernemer worden en het Indiase kastensysteem van zich af schudden. Wanneer hij begint met werken voor een rijke familie, grijpt hij zijn kans.

The White Tiger is door op 25 januari 2021 beoordeeld met een 8 / 10.

Netflix wil graag laten zien dat het meespeelt in de wereld van de grote filmstudio's. Niet qua output, want die is natuurlijk enorm. Kwaliteit en diversiteit: daar mikt de streamingdienst steeds meer op. Met The White Tiger wordt een goede slag gemaakt. Dit is bij lange na niet de eerste Netflixfilm die uit India afkomstig is. De lijst aan series en films die bedoeld is voor het Indiase publiek groeit en groeit.

Deze film is duidelijk gemaakt voor een Westers publiek. Gebaseerd op de bestseller van Aravind Adiga en geproduceerd door een grote naam als Priyanka Chopra is The White Tiger een intro tot de Indiase samenleving. Er zijn prachtige shots van het India van de 21ste eeuw en veel contrasten tussen arm en rijk. De film legt simpel uit hoe het kastensysteem de Indiase bevolking in groepen deelt en hoe moeilijk het is om te ontsnappen uit de situatie waarin je zit.

Hier wil Balram (Adarsh Gourav) wat aan veranderen. Hij stikt van de ambitie en wil niet eindigen zoals zijn vader: arm en ziekelijk. Gourav is fantastisch als de jongen die koste wat kost wil ontsnappen. Als een soort antiheld is hij heel goed in het bespelen van jouw morele principes: begrijp je zijn vergaande acties omdat hij uit zijn situatie wilt komen? Balram steelt zonder veel moeite de show. Je leeft ontzettend met hem mee en twijfelt tegelijkertijd aan zijn keuzes.

Meteen doet het verhaal denken aan Slumdog Millionaire (2008) van Danny Boyle, waarin een jonge Indiase man zijn armoede ontsnapt door mee te doen aan een spelshow. Maar The White Tiger is meer dan dit. Hoe regisseur Ramin Bahrani Balram's verhaal balanceert tussen arm en rijk, goed en fout, is heel goed gedaan. De film neigt meer naar Parasite (2019) omdat Balram een rijke familie infiltreert en in hen zijn ontsnapping ziet. Halverwege krijgt de film een donkere wending die je moeilijk ziet aankomen.

Dit is geen lichte film die je even snel wegkijkt. Daar is hij te goed voor. The White Tiger is meer dan een tegenhanger van Slumdog Millionaire. Alles is top: het acteerwerk, het verhaal, de sfeer. Dit is een dikke tip voor een spannend verhaal in een voor sommigen nieuwe omgeving: de Indiase maatschappij van nu.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The White Tiger:

Pluspunten The White Tiger

Kijkje in de Indiase samenleving van nu, Toffe hoofdrol van Adarsh Gourav, Heel goed en spannend verhaal

Minpunten The White Tiger

Veel trekken van Parasite en Slumdog Millionaire, Misschien wat clichématig in sommige rollen

Over The White Tiger

Regie

Ramin Bahrani

Cast

Adarsh GouravRajkummar RaoPriyanka Chopra

Genre

Drama

Thema

MisdaadBoekverfilmingWraak

Taal

Engels

Duur

2:05 uur

Nuttige recensie

9 / 10 personen vinden deze recensie van The White Tiger nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series