The Trial of the Chicago 7 (2020)

Recensie The Trial of the Chicago 7 (2020)

The Trial of the Chicago 7 recensie

Door Gillan Wijngaards op
In Chicago worden acht mannen aangeklaagd vanwege de opstand tijdens de Democratische Nationale Conventie in 1968 die uitmondde in een bloedbad. De mannen worden beschuldigd van verschillende misdaden in dit proces en berecht door een zeer bevooroordeelde rechter.

The Trial of the Chicago 7 duurt maar liefst 130 minuten, maar vliegt voorbij, wat knap is voor een rechtbankdrama. Een van de voornaamste redenen hiervoor is de editing van de film. De scènes in de rechtbank gaan naadloos over in scènes die zich in het verleden afspelen en de vele tijdsprongen voelen nergens overbodig of te complex aan.


Een andere reden is de uitmuntende cast. Niet één acteur is slecht. De echte uitblinker is Sascha Baron Cohen die we deze maand nog zagen in de trailer van Borat 2 en nu overtuigt als Abbie Hoffman, de politieke activist. Zijn rol zou wat eentonig en hinderlijk kunnen overkomen, maar Cohen geeft zijn karakter ruim voldoende diepgang mee. Ook Frank Langella is weergaloos als de partijdige rechter in het proces.

De film is geregeld écht grappig, maar vergeet nergens zijn serieuze toon. Dit is een film over verschillende politieke overtuigingen en laat geweldig zijn dat in de politiek niets zwart-wit is. Dit is te danken aan het script en de regie van Aaron Sorkin die al enorm veel ervaring heeft met het schrijven van genuanceerde scripts over (Amerikaanse) politiek.

Jammer vond ik wel dat sommige personages wat verwaarloosd worden. Richard Schultz bijvoorbeeld, die op de helft van de film verdwijnt en over wie niet meer gesproken wordt. Of over de twee leden van de Chicago 7 die niet een straf kregen, Froines en Weiner. Ik had hen ook graag verder uitgewerkt zien worden. Sommige gebeurtenissen worden daarnaast voor de film wat dramatischer weergeven, wat begrijpelijk is, maar niet nodig.

Cast: Eddie Redmayne Sacha Baron Cohen Joseph Gordon-Levitt Yahya Abdul-Mateen II
Michael Keaton Mark Rylance Frank Langella John Carroll Lynch
Alex Sharp Jeremy Strong Kelvin Harrison Jr
Regie: Aaron Sorkin
Genre: Drama
Speelduur: 2:10 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Trial of the Chicago 7:

Pluspunten

Geweldige cast met Sascha Baron Cohen en Frank Langella als uitblinkers, Vlot script, De film vliegt voorbij, Goede balans tussen serieuze en komische toon, Uitstekende editing

Minpunten

Sommige personages worden wat verwaarloosd, Hier en daar is wel wat sensationalisme te herkennen

Beoordeling

Gillan Wijngaards beoordeelt The Trial of the Chicago 7 met een 8,5 / 10.

8,5

The Trial of the Chicago 7 is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,7 / 10.

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van The Trial of the Chicago 7 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Trial of the Chicago 7
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie The Power of the Dog (2021)
7
Recensie House of Gucci (2021)
7,3
Recensie Finch (2021)
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)