The Sixth Sense (1999)

Recensie The  Sixth Sense (1999)

The Sixth Sense recensie

Door Vince Christiaans op
Na een traumatische ervaring met een voormalige cliënt zet kinderpsycholoog Malcom Crowe (Bruce Willis) zich in om de jonge Cole (Haley Joel Osment) te helpen met zijn emotionele problemen.

Als je denkt aan verrassende eindes dan is The Sixth Sense één van de eerste titels die je te binnen schiet. De onthulling is inmiddels zo iconisch, dat de meeste mensen al van de wending afweten zonder dat ze de film ooit hebben gezien. Dat is jammer, want het is zo'n essentieel onderdeel van de film dat voorkennis kijkervaring nadelig kan beïnvloeden. 


The Sixth Sense betekende de doorbraak van schrijver/regisseur M. Night Shyamalan. Helaas werd zijn succes vooral toegeschreven aan het verrassende einde. Bij zijn volgende films probeerde hij zichzelf te overtreffen met nog meer onverwachte plotwendingen, zodoende ontstond het beeld van Shyamalan als een goochelaar met slechts één truc. 

Een grote zonde, want met The Sixth Sense liet hij zien dat hij als geen ander menselijke verhalen kon vertellen over bovenmenselijke gebeurtenissen. Er wordt zorgvuldig aangestuurd op de bovennatuurlijke kant van het verhaal, zodat we eerst geloven in de personages en hun normale levens voordat de geestverschijningen hun entree maken. 

In The Sixth Sense zijn Shyamalans sterktes en zwaktes als regisseur het beste in balans. Hij creëert een onbehaaglijke sfeer, dit gebeurt mede doordat de hoofdpersonages enigszins verwijderd lijken te zijn van de werkelijkheid. Alsof ze in een droomwereld verkeren. In zijn volgende films lijken zijn personages hierdoor gewoon raar, maar in The Sixth Sense is hun gedrag heel logisch. 

Dit is grotendeels te danken aan het overtuigende acteerwerk van een jonge Haley Joel Osment, als de paranormaal begaafde Cole, en Bruce Willis, die hier één van zijn meest emotionele rollen neerzet. Daarbij weet Toni Collette de frustraties en de machteloosheid van Cole's alleenstaande moeder goed weer te geven.

Na meer dan twintig jaar is de verrassing van het einde misschien niet bewaard gebleven, maar dat betekent niet dat The Sixth Sense zijn waarde heeft verloren. Shyamalans film is een perfecte mix van spanning en emotie. Een bovennatuurlijke thriller voor de nuchtere kijker die liever geen fantasievolle elementen in hun films zien.  

Cast: Haley Joel Osment Bruce Willis Toni Collette Olivia Williams
M. Night Shyamalan
Regie: M. Night Shyamalan
Genre: Klassieker Drama Thriller
Speelduur: 1:47 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Sixth Sense:

Pluspunten

Acteerwerk Haley Joel Osment, Bruce Willis en Tonie Collette, Regie van Shyamalan, Zorgvuldige opbouw, Sfeervolle locaties, Verrassend einde, Muziek van James Newton Howard

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Sixth Sense met een 8,5 / 10.

8,5

The Sixth Sense is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

13 / 15 personen vinden deze recensie van The Sixth Sense nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Sixth Sense
Filmklassieker The  Sixth Sense door Vince
Relevante films binnen het genre Klassieker
8,5
Recensie Moonstruck (1988)
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
7
Recensie The  Twilight Zone: The Movie (1983)
8
Recensie Cash On Demand (1961)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)