The Secret Garden (2020)

Recensie The Secret Garden (2020)

The Secret Garden recensie

Door Vince Christiaans op
Na de dood van haar ouders vindt Mary Lennox (Dixie Egerickx) onderdak in het landhuis van haar verbitterde oom Craven (Colin Firth). Tijdens één van haar vele zwerftochten in haar nieuwe omgeving stuit Mary op een magische tuin...

Frances Hodgson Burnetts The Secret Garden spreekt sinds 1911 tot de verbeelding. Dat is niet vreemd, want net als de beste kinderboeken is The Secret Garden meer dan alleen een fantasievol avontuur. Het verhaal zit boordevol authentieke emoties. Zo gaat het in op volwassen thema's zoals verlies, verdriet en verlossing. 

Deze nieuwe versie van regisseur Marc Munden is alweer de vierde verfilming van Burnetts klassieker en maakt een aantal kleine aanpassingen. Zo speelt Mundens film zich af tijdens de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, een sombere setting die goed afsteekt tegen de kleurrijke geheime tuin waar het plot om draait. 

De tuin is op zijn beurt prachtig tot leven gewekt. Munden gaat nooit te ver met zijn special-effects, waardoor de tuin er tegelijkertijd sprookjesachtig en realistisch uitziet. De bewegende planten en van kleur veranderende bomen maken de geheime tuin tot een plek waar een natuurliefhebber van zal dromen. 

Het spel van hoofdrolspeelster Dixie Egerickx is even natuurlijk. Waar kindacteurs vaak worstelen met de geloofwaardigheid van hun acteren, weet Egerickx meteen te overtuigen als de eigenzinnige Mary. Edan Hayhurst is iets gemaakter als haar aan huis gekluisterde neef Colin.  

We verwachten meer van Colin Firth als Mary's verbitterde oom. Helaas krijgt deze veteraan te weinig speeltijd om zijn personage goed uit te diepen, waardoor zijn verlossing niet hard genoeg aankomt. Wellicht is het een bewuste keuze, zodat de film niet te zeer te laten hangen in het leed van de hoofdpersonages, maar het doet af aan de emotionele impact. 

Onder gezinnen zal The Secret Garden zeker zijn publiek vinden. In tegenstelling tot veel andere kinderkost is deze film sfeervol en allesbehalve hyperactief. Daarnaast zorgt Munden ervoor dat zijn verfilming nooit te somber wordt voor jonge kijkers, zonder het belang van de dieperliggende thema's uit het oog te verliezen.  

Cast: Colin Firth Julie Walters Dixie Egerickx Edan Hayhurst
Amir Wilson
Regie: Marc Munden
Genre: Familie
Speelduur: 1:39 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Secret Garden:

Pluspunten

Volwassen thema's, Acteerwerk Dixie Egerickx, Sfeervol, Vormgeving van de geheime tuin, Rustig tempo, Muziek van Dario Marianelli

Minpunten

Niet alle personages worden effectief uitgediept

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Secret Garden met een 7,5 / 10.

7,5

The Secret Garden is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

9 / 9 personen vinden deze recensie van The Secret Garden nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Secret Garden
Relevante films binnen het genre Familie
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
8,8
Recensie Soul (2020)
4
Recensie Roald Dahl’s The Witches (2020)
8,5
Recensie Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020)
5,5
Recensie The Spongebob Movie: Sponge on the Run (2020)
7
Recensie Over the Moon (2020)