The Painted Bird (2020)

Recensie The Painted Bird (2020)

The Painted Bird recensie

Door Vince Christiaans op
Tijdens de Tweede Wereldoorlog baant het Joodse jongetje Joska (Petr Kotlár) zich een weg door Oost Europa op zoek naar zijn ouders. Tijdens zijn zwerftocht wordt hij het mikpunt van de sadistische plattelandsbevolking.

''Het boek was beter.'' Bij elke boekverfilming hoor je diezelfde dooddoener, rap gevolgd door de nekslag: ''Ja, in je hoofd is alles veel mooier, groter, vetter en emotioneler dan in een film.'' Vergelijken is niet alleen onnodig, maar ook onnozel. Boek en verfilming hoeven elkaar niet te overtreffen. Sterker nog, vaak verbeteren ze elkaar. 

Deze verfilming van Jerzy Kosinski's The Painted Bird (1965) is een goed voorbeeld. Het komt zelden voor dat een verfilming de essentie van het boek zo goed weet te vatten, ondanks de verschillende gebreken. Regisseur Václav Marhoul is bijna slaafs aan het bronmateriaal, waardoor elke memorabele scène uit het boek hier terug te zien is.

Het is een flinke prestatie, maar het leidt wel tot een speelduur van bijna drie uur. Hoewel de tijd voorbijvliegt is The Painted Bird allesbehalve een luchtige zit. De avonturen van de jonge Joska zijn vaak gruwelijk en nog vaker diep triest. De brutaliteit die hem ten deel valt is in sommige scènes zelfs zo wreed dat de film op een zwarte komedie gaat lijken. 

Joska ondergaat deze absurde gruwelijkheden zonder veel verzet. Voor hem is geweld en lijden een vast onderdeel geworden van het leven. Je kijkt er dus ook niet van op wanneer hij soortgelijk gedrag gaat vertonen. Zoals een scherpschutter tegen het einde van de film beaamt: ''Oog om oog, tand om tand.''

De onsmakelijke details worden ook niet geschuwd. Kijkers met een zwakke maag krijgen zwaar te verduren. Toch beschikt Marhoul's film, net als Kosinski's boek, over een macabere schoonheid. The Painted Bird is opgenomen in prachtig zwart-wit en maakt dankbaar gebruik van de vele karakteristieke gezichten die de cast rijk is. 

Vooral de bijrollen en figuranten helpen om je te transporteren naar het Oost Europa ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het begint te wringen wanneer er bekende gezichten gezichten opduiken. Barry Pepper, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel en Udo Kier zijn stuk voor stuk goeie acteurs, maar hun aanwezigheid (en nasynchronisatie) doet af aan de illusie die de film op elk ander moment weet te creëren.  

The Painted Bird zoekt altijd naar het contrast tussen schoonheid en zwartgalligheid. In deze schemerwereld maakt Marhoul zich het verhaal eigen. Net als het schrijven van Kosinski is Marhouls regie zelden subtiel, maar beide versies van dit verhaal nestelen zich diep in je hoofd en blijven daar nog lang rondspoken. 

Cast: Petr Kotlár Udo Kier Stellan Skarsgård Harvey Keitel
Julian Sands Barry Pepper Petr Vanek
Regie: Václav Marhoul
Genre: Drama Thriller
Speelduur: 2:49 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Painted Bird:

Pluspunten

Sterke verfilming, Indrukwekkend, Drukkende sfeer, Sterk acteerwerk van de jonge Petr Kotlár, Prachtige cinematografie,

Minpunten

Lange speelduur, Te bekende gezichten, Nasynchronisatie van bekende acteurs

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Painted Bird met een 8,5 / 10.

8,5

The Painted Bird is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,2 / 10.

Nuttige recensie

18 / 21 personen vinden deze recensie van The Painted Bird nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Painted Bird
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie The Power of the Dog (2021)
7
Recensie House of Gucci (2021)
7,3
Recensie Finch (2021)
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)