The Painted Bird

2020

9
Recensie The Painted Bird (2020)

Als zijn oma komt te overlijden moet een jonge jongen in Oost-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog alleen zien te overleven.

The Painted Bird is door op 16 oktober 2020 beoordeeld met een 9 / 10.

The Painted Bird doet denken aan Come and See (Idi i Smotri / Kom en Zie) uit 1985. Tweede Wereldoorlog, Oost-Europa, doffe ellende en beide de focus op een jonge jongen. Mooi detail is dat Aleksey Kravchenko, die Florya uit de klassieker speelde, nu een belangrijke rol krijgt in het leven van een 'leeftijdsgenootje'. Hij zorgt voor een sprankeltje hoop in een verder overvol ellendig leven.

Zonder tijdsbesef verstrijken de bijna drie uur. In indringend zwart-wit wordt je via hoofdstukken geloodst langs de verdorvenheid in de mens. Want in slechte tijden komt de ware aard van de mensheid naar boven.

‘In slechte tijden komt de ware aard van de mensheid naar boven.’

Het naamloze jongetje (Petr Kotlár) wordt beproefd. Vaak stil en zonder dialoog, maar wat valt er ondanks dat veel te zien en luisteren. Zeer indringend en realistisch gespeeld. Hij mist zijn ouders, zoekt zijn thuis en vindt tijdelijke onderkomens. We weten nauwelijks iets over hem, maar gaandeweg heb je aan een paar handreikingen genoeg om het complete beeld te schetsen.

Vele bekende gezichten en namen komen voorbij. En de filmtitel is mooi uit een gebeurtenis in de film gehaald, de metafoor met de protagonist is direct herkenbaar.

Leef je persoonlijk in een duistere wereld of tijdelijk sombere periode en heb je behoefte aan positiviteit, kijk The Painted Bird dan zeker niet - of juist wél en ervaar dat het altijd erger kan.

Te zien op CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Painted Bird:

Pluspunten The Painted Bird

Petr Kotlár, Aleksey Kravchenko, Zwart-wit, Verdorvenheid in de mens, Paar handreikingen, Rauw, Vaak bruut, Authentiek en echt

Minpunten The Painted Bird

-

Nuttige recensie

3 / 5 personen vinden deze recensie van The Painted Bird nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series