The Painted Bird

2020

7
Recensie The Painted Bird (2020)

Joska, die quasi de volledige speelduur naamloos blijft, verblijft bij zijn tante in Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de dood van zijn tante gaat hij op zoek naar zijn familie. Onderweg komt hij in aanraking met de mens in al zijn wreedheid. Zijn onschuld zal hij nooit meer terugvinden.

The Painted Bird is door op 1 oktober 2020 beoordeeld met een 7 / 10.

De meeste mensen deugen, aldus Rutger Bregman. Na het zien van deze film zou je daar toch sterk aan beginnen te twijfelen. Al na twee minuten wordt een fret levend verbrand. En dat is pas het begin van een onophoudelijke stroom van gewelddaden, gepleegd door de ene smeerlap na de andere, af en toe ontlucht door een zeldzame goede mens.

De vertolkingen zijn geloofwaardig, onder andere dankzij de indrukwekkende cast rasacteurs. Ieder hoofdstuk krijgt de naam van één of twee mensen die de jongen ontmoet op zijn pad. Een aantal van die mensen wordt gespeeld door o.a. Udo Kier, Harvey Keitel, Julian Sands, Stellan Skarsgård & Barry Pepper.

Jammer van de lange speelduur, want de film weet je, ondanks de vele dialoogloze passages, mee te nemen op dit gruwelijke avontuur. Je zou het zelfs een coming-of-age verhaal kunnen noemen. De onschuld van een kind tegenover de wreedheid van de mens, met de pracht van de natuur op de achtergrond. Telkens weer ben je geschokt door de vele gruweldaden waarmee de jongen geconfronteerd wordt, maar toch eindigt de film hoopvol. Bovendien is de fotografie van een bijzonder hoog niveau. In oogstrelend zwart-wit zit je als het ware te kijken naar het ene schilderijtje na het andere. Kortom, een lange zit waar je moedeloos van zou worden, ware het niet van het hoopvolle einde.

Te zien op Pathé Thuis en CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Painted Bird:

Pluspunten The Painted Bird

Meesterlijke fotografie, De mens in al zijn wreedheid, Goede vertolkingen, Sterrencast, Hoopvol einde

Minpunten The Painted Bird

Veel te lange speelduur, Weinig echt hoopvolle momenten

Nuttige recensie

6 / 9 personen vinden deze recensie van The Painted Bird nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series