The Guilty (2021)

Recensie The Guilty (2021)

The Guilty recensie

Door Jordy Gomes op
Politieagent Joe Baylor (Jake Gyllenhaal) is tijdelijk opgezadeld met werk als 911 callcenter-medewerker. Wanneer een verontrustend telefoontje binnenkomt moet Joe proberen om een leven te redden vanachter zijn computerscherm.

Compacte films met een korte speelduur die zich voornamelijk op één locatie afspelen om zo de spanning te behouden - persoonlijk ben ik er weg van, indien goed uitgevoerd. Voorbeelden die in me hoofd opkomen zijn Buried (2010), Locke (2013) en de ijzersterke Deense film Den Skyldige (2018). Wanneer werd aangekondigd dat laatstgenoemde een Engelstalige remake zou krijgen met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, genaamd The Guilty (2021), was ik enorm sceptisch. Helaas terecht blijkt zo na afloop.


Om eerlijk te zijn is dit een prima thriller, compleet gedragen door het geweldige acteerwerk van Jake Gyllenhaal, één van mijn favorieten spelers. Het verhaal is nog steeds spannend en wist wederom me aandacht te behouden, maar dat is het hem juist. Alles in deze film is goed omdat het is overgenomen van zijn superieure naamgenoot uit Denemarken. Naarmate de film vordert merkte ik dat alles hetzelfde was. Elk kleine detail, en dus ook de plotwendingen, zijn schaamteloos gekopieerd en geplakt. Je had ook het basis-concept kunnen gebruiken en op ze minst een eigen draai kunnen geven aan dit verhaal, maar nee, zo min mogelijk moeite doen voor vernieuwing leek de insteek te zijn.

Dit is dan ook het grote probleem. Beoordelen we The Guilty op zichzelf dan is het een onderhoudende thriller, maar als remake doet hij flink onder het kwalitatieve Den Skyldige. Ook het Amerikaniseren van een aantal elementen valt niet in de smaak. Zo is onze hoofdpersoon hier een driftkikker en schiet hij soms uit zijn plaat van frustratie, begrijpelijk gezien de situatie waarin hij zich bevindt, maar dit creëert ook het gevoel dat hij soms een beetje als een klootzak overkomt naar mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben. Hiernaast vertrouwt The Guilty niet dat jij je eigen fantasie kunt gebruiken, aangezien de film wel een aantal scènes bevat buiten het callcenter om. Totaal niet nodig, bewijst het origineel.

The Guilty (2021) op Netflix is uiteindelijk een nutteloze remake van een veel beter-uitgevoerde Deense film. Mocht het concept je aanspreken en je wilt zelf visualiseren hoe dit verhaal zich uitspeelt, net alsof je een spannend boek aan het lezen bent, bekijk dan Den Skyldige (2018). Je kunt ook net als ik beide bekijken, vergelijken en daarna oordelen welke versie meer naar jouw smaak bevalt.

The Guilty draait sinds 1 oktober in de bioscoop.

Cast: Jake Gyllenhaal Christina Vidal Ethan Hawke Riley Keough
Eli Goree Da'Vine Joy Randolph Paul Dano Peter Sarsgaard
Regie: Antoine Fuqua
Genre: Thriller Drama
Speelduur: 1:30 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Guilty:

Pluspunten

Overzichtelijke regie van Antoine Fuqua, Sterk acteerwerk van Jake Gyllenhaal die de film op zijn schouders draagt, Het plot blijft spannend en interessant om naar te kijken..

Minpunten

..maar deze is hetzelfde als in zijn voorganger, Het Amerikaniseren van een goede Deense film, Een nutteloze remake voor mensen die zich blijkbaar storen aan andere talen

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Guilty met een 6 / 10.

6

The Guilty is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 6 / 10.

Nuttige recensie

15 / 15 personen vinden deze recensie van The Guilty nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Guilty
Relevante films binnen het genre Thriller
6,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)
6
Recensie Reminiscence (2021)