The Favourite

2019

8,5
Recensie The Favourite (2019)

Met alweer zijn derde Engelstalige Hollywoodfilm laat de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos wederom zien een talentvol filmmaker te zijn met een duidelijke eigen signatuur. The Favourite is snoepgoed voor het oog.

The Favourite is door op 3 januari 2019 beoordeeld met een 8,5 / 10.

De film speelt zich af in de achttiende eeuw in Engeland. Queen Anne (Olivia Colman) is koningin en wordt geholpen door Lady Sarah (Rachel Weisz) bij het regeren van het land. Wanneer Abigail (Emma Stone) aan het hof komt werken, ontstaat er een driehoeksverhouding tussen de vrouwen. Ze zijn allen uit op macht en gaan erg ver om die te krijgen.

Wat volgt is een hilarisch absurde wisselwerking tussen de vrouwen die elk hun eigen geheimzinnige plannetjes proberen te volbrengen. De drie actrices spelen uitmuntend en zijn geweldig op elkaar ingespeeld. Het camerawerk en de montage geven de film een duidelijk karakter: het gebruik van bolvormige lenzen, snelle panning shots en jump cuts versterkt het droogkomische effect van de film.

In zijn vorige producties (zoals The Lobster (2015) en The Killing of a Sacred Deer (2017)) wist Lanthimos zich al te bewijzen als eigenzinnige filmmaker. Absurdisme, zwarte humor en koelbloedig acteerwerk zijn typische elementen in zijn films. Ook The Favourite bevat deze ingrediënten, zij het dat deze film toegankelijker is voor een groter publiek in vergelijking met zijn vorige werk.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Favourite:

Pluspunten The Favourite

Goed acteerwerk, Prachtige kostuums en decor, Treffende verbeelding van het tijdsbeeld, Grappig, Goed camerawerk

Minpunten The Favourite

Kan voor sommigen te abstract zijn

Nuttige recensie

6 / 7 personen vinden deze recensie van The Favourite nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series