The Favourite (2019)

Recensie The Favourite (2019)

The Favourite recensie

Door Rick Schuttinga op
In het begin van de 18e eeuw, regeert koningin Anne over Engeland. Haar goede vriendin Lady Sarah gaat een vriendschap aan met de nieuwe dienares Abigail, die ambitieuzer blijkt dan ze doet voorkomen.

Yorgos Lanthimos doet het weer. Nu driemaal op rij bewijst hij een voortreffelijk regisseur te zijn. Dit keer een onwerkelijke wereld in het Engelse koningshuis van koningin Anne in de 18e eeuw. Geen romantische sfeer of statige adel, maar juist losgeslagen idioten - en iedereen doet mee. Decadentie met volks vermaak blijkt een gouden combinatie.

The Favourite wordt gedragen door Emma Stone met haar sarcastische zinspellingen, Rachel Weisz als emotieloze manager en de zeer fragiele vorstin Olivia Colman. Hun driehoeksverhouding, gebaseerd op bedrog en misleiding voor eigen gewin, is alle kanten op interessant.
De eerlijke relatie tussen Sarah (Weisz) en Anne (Colman) is verfrissend. De politieke spelletjes van Abigail (Stone) richting Sarah stapelen zich op. Dat heeft verstrekkende gevolgen als Sarah een nachtelijk uitje maakt in het bos. De vernuftige manier waarmee Sarah vervolgens de dans ontspringt past in de luchtige sfeer van de film.

Het decor, de minimalistische (klassieke) muziek, kostuums, make-up en pruiken; alles is een lust voor het oog. Samen met de koninklijke waanzin aan het hof maakt het The Favourite nu al een favoriet van dit nieuwe jaar.

Cast: Olivia Colman Emma Stone Rachel Weisz Nicholas Hoult
Joe Alwyn Mark Gatiss
Regie: Yorgos Lanthimos
Genre: Drama Filmhuis
Speelduur: 2:00 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Favourite:

Pluspunten

Onwerkelijke wereld, Losgeslagen idioten, Humor, Stone, Weisz en Colman, Eerlijkheid, Politiek, Bedrog, Setdesign, Posterontwerp

Minpunten

-

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt The Favourite met een 9 / 10.

9

The Favourite is door 5 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,6 / 10.

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van The Favourite nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Favourite
Relevante films binnen het genre Drama
8,5
Recensie I Don’t Wanna Dance (2021)
7,5
Recensie Nomadland  (2021)
7,5
Recensie The Falcon and the Winter Soldier (2021)
5
Recensie Cherry (2021)
8
Recensie WandaVision (2021)
8
Recensie Palmer (2021)