Star Trek: First Contact (1996)

Recensie Star Trek: First Contact (1996)

Star Trek: First Contact recensie

Door Vince Christiaans op
Een verrassingsaanval van de vijandige Borg brengt het voortbestaan van de mensheid in gevaar. Om de toekomst te redden moeten kapitein Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) en de bemanning van de USS Enterprise terugreizen in de tijd om hen te stoppen.

Tijdens een roerig jaar is enig optimisme wel gewenst. En in welk fictieve wereld vind je de meest hoopgevende blik op de toekomst? Star Trek natuurlijk! Gene Roddenberry's kindje gaat nu al meer dan een halve eeuw mee en er is nog geen eind in zicht. Alleen al dit jaar verschenen de nieuwe Star Trek-serie Picard, het derde seizoen van Discovery én een komische animatieserie, genaamd Star Trek: Lower Decks. 

Sinds de première van de originele televisieserie in 1966 heeft de franchise verschillende oplevingen gekend. Eén daarvan was de lancering van Star Trek: The Next Generation (1987-1994), waarin een nieuwe bemanning het roer van het ruimteschip Enterprise overnam. Het succes van deze nieuwe serie leidde tot vier bioscoopuitjes voor Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) en zijn schipmaatjes. 

De beste van deze tweede filmreeks is ongetwijfeld Star Trek: First Contact (1996). Een sciencefictionavontuur met een verrassende hoeveelheid actie voor een pre-J.J. Abrams Star Trek-film. First Contact betekende tevens een promotie voor acteur Jonathan Frakes, die naast zijn rol als commandant Riker ook de regie op zich nam. Een zet die doet denken aan Leonard Nimoy, die in totaal twee Star Trek-films regisseerde. 

Net als Nimoy kent Frakes de franchise als geen ander. Het plot is dan ook een mooie combinatie van bekende elementen uit de televisieserie. De cybernetische Borg reizen terug in de tijd om een hulpeloze mensheid te infecteren. In een poging om The Borg voor te zijn arriveren Picard en zijn bemanning in het verleden. Daar ontmoeten ze de excentrieke piloot Zefram Cochrane (James Cromwell) die op het punt staat geschiedenis te schrijven. 

Kortom, een klassiek sciencefictionverhaal met een horrorrandje. Die horror komt voort uit The Borg; een soort techno-zombies die andere beschavingen infecteren en toevoegen aan hun Collective. Deze existentiële bedreiging maakt First Contact tot een duistere Star Trek-film. Gelukkig wordt de drukkende sfeer verlicht door de verhaallijn rond Cochrane, wiens persoonlijkheid behoorlijk afwijkt van de pionier die de Enterprise-bemanning kent uit de geschiedenisboeken.

De focus van First Contact ligt echter op Patrick Stewart als Jean-Luc Picard. Waar Picard voorheen altijd een koelbloedige leider leek zien we hier zijn temperamentvolle kant. Een traumatische ervaring met The Borg zorgt ervoor dat Picard zichzelf verliest in wraakzucht. Het leidt tot een sterke scène waarin Lily (Alfre Woodard) hem bedaart met een referentie naar het klassieke boek Moby-Dick (19851).

Het is niet alleen een literaire verwijzing, maar ook een knipoog naar Star Trek II: The Wrath of Khan (1982),  waarin hetzelfde boek werd gequote. De mix van emotie, actie en een scheutje horror maakt Star Trek: First Contact niet alleen tot een traktatie voor trouwe fans van de serie, maar ook tot een toegankelijk sciencefictionavontuur voor nieuwkomers.

Cast: Patrick Stewart Jonathan Frakes Brent Spiner LeVar Burton
Michael Dorn Gates McFadden Marina Sirtis Alfre Woodard
James Cromwell Alice Krige
Regie: Jonathan Frakes
Genre: Science fiction Actie
Speelduur: 1:51 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Star Trek: First Contact:

Pluspunten

Prettige mix van emotie, actie en horror, Acteerwerk van Patrick Stewart, Alfre Woodard en James Cromwell, Optimisme, Interessant plot, Design van The Borg, Humor, Muziek van Jerry Goldsmith

Minpunten

Computereffecten zijn verouderd, De actiescènes zijn soms nogal tam

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Star Trek: First Contact met een 7,5 / 10.

7,5

Star Trek: First Contact is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

15 / 16 personen vinden deze recensie van Star Trek: First Contact nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Star Trek: First Contact
Filmklassieker Star Trek: First Contact door Vince
Relevante films binnen het genre Science fiction
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
7,5
Recensie Palm Springs (2021)
8
Recensie The Phenomenon (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
6
Recensie The Midnight Sky (2020)