Soul (2020)

Recensie Soul (2020)

Soul recensie

Door Jordy Gomes op
Het leven van Joe Garner (Jamie Foxx) bestaat voornamelijk uit muziek. Hij leeft voor zijn passie en krijgt de kans om voor een bekende muzikant te spelen. Voordat hij z'n kans kan grijpen krijgt hij een ongeluk, waarnaar hij terecht komt in The Great Before, een plaats waar zielen hun persoonlijkheden ontvangen.

De combinatie van originaliteit met volwassen thematiek staat centraal bij animatiestudio Pixar. Hun films zijn vrijwel altijd goed en kunnen oplopen tot regelrechte meesterwerken. Binnen Pixar is regisseur Pete Doctor mijn favoriet, het enthousiasme lag daarom hoog voor zijn nieuwste project: Soul (2020).


Pixar probeert in Soul een religie-vrije versie te tonen van het hiernamaals - bijna een mooie reis richting het witte licht toe. Joe (Jamie Foxx) ontloopt deze dood en komt dan terecht in 'The Great Before', de plek waar zielen hun karaktereigenschappen ontwikkelen voordat ze worden getransporteerd naar een baby op Aarde en dus 'geboren' worden. De abstracte vormgeving en de unieke soundtrack dragen allemaal bij aan dit briljant uitgevoerde concept waar ik graag nog meer van had willen zien.

In 'The Great Before' leren we nummer 22 kennen. Een ziel die al duizenden jaren geleden is ontstaan en nog steeds geen plek op Aarde heeft bemachtigd. Na de ontmoeting tussen Joe en 22 kan het verhaal van Soul van start gaan: 22 aantonen hoe mooi het leven op Aarde kan zijn én hierdoor ook Joe wakkerschudden met de realisatie dat er meer in zijn leven is dan alleen muziek. Het mooiste aan Soul is dan ook de simpliciteit van deze boodschap en hoe hiermee wordt omgegaan tijdens de climax.

Soul (2020) borduurt verder op de volwassen thematiek die we eerder zagen in Pete Doctor’s vorige film - Inside Out (2015). De één gaat over onze gevoelens en hoe een mix van emoties onze persoonlijkheden creëert. De ander behandelt onze ziel, en vertelt over de eigenschappen die jou vormt tot een uniek, en hopelijk gelukkig, mens. Pixar durft het aan om dit soort geniale ideeën te verwerken in hun animatiefilms. Hierdoor weten ze niet alleen keer op keer te vermaken, maar zetten ze ook kinderen en volwassen aan het denken, waardoor er wordt aangespoord om conversaties over deze serieuze onderwerpen aan te gaan.

Uiteindelijk bewijst Pixar’s manier van aanpakken dat animatie een medium is voor alle leeftijden. Dankzij Soul (2020) kijk je met andere ogen naar de wereld om je heen en kun je inzien hoe heerlijk het alledaagse-leven kan zijn.

Cast: Jamie Foxx Tina Fey Graham Norton Rachel House
Alice Braga Richard Ayoade Daveed Diggs Angela Bassett
John Ratzenberger
Regie: Pete Doctor
Genre: Fantasie
Speelduur: 1:40 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Soul:

Pluspunten

Origineel script met een volwassen invalshoek, Prachtige animatie, Abstracte vormgeving van The Great Before, Jazz-muziek van Jon Batiste, Soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross, Verhaal over het leven omarmen, Simpliciteit van de boodschap dat mooi wordt uitgevoerd

Minpunten

Had meer mogen tonen van The Great Before en hoe alles in zijn werking gaat

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Soul met een 8,5 / 10.

8,5

Soul is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,8 / 10.

Nuttige recensie

55 / 56 personen vinden deze recensie van Soul nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Soul
Soul is te zien op Disney+
Relevante films binnen het genre Fantasie
9,5
Recensie Petite Maman (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8,3
Recensie The Green Knight (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)