Saving Private Ryan

1998

9,5
Recensie Saving Private Ryan (1998)

Na de landing in Normandië gaat een groep Amerikaanse soldaten achter vijandelijke linies iemand ophalen wiens broers zijn gesneuveld.

Saving Private Ryan is door op 4 mei 2022 beoordeeld met een 9,5 / 10.

Wie kent de film niet? Het Tweede Wereldoorlog-epos van Steven Spielberg waarin een groep soldaten in Frankrijk één parachutist moet vinden om hem veilig thuis te brengen. Zich afspelend van D-Day op 6 juni 1944 tot zeven dagen later wanneer hun missie is geslaagd.

De film opent met het heden en gaat dan als herinnering terug in de tijd. Saving Private Ryan speelt zich af op een aantal locaties en vertelt via mini-missies hoe de ploeg onder leiding van kapitein John Miller (Tom Hanks) richting doel geraakt. De bijna halfuur durende openingsscène zal niemand snel vergeten; waarin hordes soldaten de stranden van Normandië bestormen om daar veelal onverrichter zake te eindigen als kanonnenvoer. Of het doorbreken van de duin-barrière, een kort oponthoud in een dorpje met een vijandige scherpschutter in de kerktoren en de opdracht om een mitrailleursnest onschadelijk te maken - essentieel voor karakterontwikkeling. Ten slotte is het eindgevecht in het fictieve dorpje Ramelle even lang én imponerend als de opening van de film.

‘Waarin hordes soldaten de stranden van Normandië bestormen om daar veelal onverrichter zake te eindigen als kanonnenvoer.’

Het team, verder bestaande uit Tom Sizemore als Horvath, Edward Burns als Reiben, Barry Pepper als Jackson, Adam Goldberg als Mellish, Vin Diesel als Caparzo en Giovanni Ribisi als Wade, is plichtsgetrouw en doen onverschrokken hun werk. Nieuwe toevoeging korporaal Upham (Jeremy Davies) valt negatief én positief op omdat hij met zijn persoonlijkheid niet in het rijtje past. Negatief omdat hij steeds de verkeerde keuzes maakt en positief omdat juist híj in oorlogsgebied het menselijke behoudt.

Saving Private Ryan duurt bijna drie uur, maar je verliest alle tijdsbesef en wordt vanaf de eerste minuten op het strand in het verhaal gezogen om pas aan het eind weer te worden losgelaten. De film is bloederig en toont een rauw beeld van de oorlog. Het maakte Spielberg niet uit of de film een hoge leeftijdskeuring kreeg; dit is de film die hij wilde maken. Ook op vragen om het brute geweld eruit te monteren gaf Spielberg geen gehoor. Saving Private Ryan toont een niet-geromantiseerd beeld van geweld, zonder consessies. Een tijdloze film, en voor haar jonge leeftijd - de film is pas 24 jaar - een regelrechte klassieker, maar dat was 'ie al tijdens release.

Te zien op Netflix, Prime Video, Pathé Thuis en Videoland

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Saving Private Ryan:

Pluspunten Saving Private Ryan

Episch, Tom Hanks als John Miller, Openingsscène, Karakterontwikkelingen, Groots eindgevecht, Korporaal Upham als buitenbeentje, Meeslepend, Je verliest tijdsbesef, Rauwe en grafische weergave van geweld, Tijdloze film, Regelrechte klassieker

Minpunten Saving Private Ryan

-

Nuttige recensie

5 / 5 personen vinden deze recensie van Saving Private Ryan nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series