Old

2021

5
Recensie Old (2021)

Op een afgelegen strand komt een groep mensen samen en ze ontdekken dat de manier waarop tijd verloopt hier anders gaat.

Old is door op 24 juli 2021 beoordeeld met een 5 / 10.

Je kunt altijd op regisseur M. Night Shyamalan rekenen voor aparte concepten en verrassende plotelementen. Dit is onderhand zijn signatuur geworden, alleen weet je met zijn films nooit aan welke kant van het spectrum ze terechtkomen. Voor elke goeie film die hij maakt neemt een slechte zijn plaats in om de schaal te balanceren. Neem als voorbeeld het geweldige The Sixth Sense (1999) en een aanfluiting voor de gelijknamige tv-serie: de adaptatie van The Last Airbender (2010). Het is best wonderbaarlijk dat één regisseur zo kan schommelen in kwaliteit met zijn filmografie. Shyamalan's nieuwste film, Old, valt een beetje in de middenweg.

Het concept staat namelijk als een huis en maakt Old interessant om naar te kijken. Een groep mensen, allemaal van verschillende leeftijden, komt naar dit privé-strand om te genieten van hun vakantie. De manier waarop tijd hier verloopt is anders, aangezien de jongste kinderen binnen enkele uren al tieners zijn geworden. De spanning komt dan ook voort uit de situatie waar ze zich in bevinden. Hoe ouder je begint te worden, des te meer gebreken er opduiken. Het verliezen van je scherpe zicht, gehoor of dementie krijgen kan hier zomaar gebeuren. Je wordt als het ware geconfronteerd met je eigen sterfelijkheid en de film toont aan dat tijd uiteindelijk de grote vijand blijft van de mens.

‘Old mag zich toevoegen aan mijn teleurstellingen binnen dit filmjaar. Jammer, want ik wou zo graag dat deze film geslaagd was.’

Omdat het concept zo rijp is voor spanning en menselijke drama komt het eindresultaat misschien wel nog teleurstellender over. Ik had zo'n hoop voor Old, maar over het algemeen is dit gemiste potentie. In typische Shyamalan stijl is voor elk positief punt wel iets negatiefs op te noemen. Het acteerwerk van sommige spelers is ondermaats, terwijl andere iets meer hun best lijken te doen. Er zijn sfeervolle momenten van spanning, terwijl andere situaties eerder onbedoeld lachwekkend overkomen, enzovoorts. Deze dubio met bijna alle elementen maakt dit een frustrerende filmervaring.

Net als met de rest van Old ben ik ook over de ontknoping in tweestrijd. De onthulling en het 'waarom' vond ik best interessant en gewaagd, helemaal als Shyamalan had gedurfd om de film hier te eindigen zodat deze boodschap extra hard werd onderstreept. Echter gaat Old nog even door en het daadwerkelijke eind is vrij tam en standaard voor een regisseur die bekendstaat om zijn plotwendingen. Hierdoor moet ik helaas melden dat ook Old zich mag toevoegen aan mijn lijst van teleurstellingen binnen dit filmjaar. Jammer, want ik wou zo graag dat deze film geslaagd was.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Old:

Pluspunten Old

Interessant concept dat je aandacht weet vast te houden, Prima acteerwerk van een aantal mensen, Sfeervol op momenten, Laten zien welke gebreken je allemaal kan krijgen met ouderdom, Redelijk vermakelijk om naar te kijken, Poster-design

Minpunten Old

Ondermaats acteerwerk van een aantal mensen, Gemiste potentie, Beetje lachwekkend op momenten, Gemixte gevoelens over de ontknoping, Typische Shyamalan tweestrijd-film

Nuttige recensie

28 / 30 personen vinden deze recensie van Old nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers