Old

2021

0,5
Recensie Old (2021)

Een groep vakantiegangers komt erachter dat het afgelegen strand waar ze zich een paar uur bevinden, ervoor zorgt dat ze snel verouderen. Ineens duurt hun hele leven nog maar één enkele dag.

Old is door op 24 juli 2021 beoordeeld met een 0,5 / 10.

Wat een onaangename kijkervaring. Hier en daar lees je genuanceerde recensies van Old: "Het is niet M. Night Shyamalan's beste werk". Klopt, het is (één van) zijn slechtste. Ik schaam mij een beetje dat dit gedrocht in mijn tips top 3 van de maand juli is beland. Ondanks het wisselvallige werk toch de regisseur weer een kans geven. Want het verhaal lijkt veelbelovend. Het is de uitwerking die zwaar ondermaats is. Ik ga in ieder geval niets meer kijken wat M. Night ooit nog gaat uitbrengen.

Aan de basis van de ergernis ligt het acteerwerk. Zonder uitzondering presteert iedereen slecht. Zo'n collectieve wanprestatie valt op. Want als zelfs prima acteurs en actrices totaal niet uit de verf komen, ligt het dan misschien ergens anders aan? Dom script bijvoorbeeld, geen visie of slecht leiderschap? Het ligt aan allemaal.
En je ziet dat iedereen moeite heeft met wat van hen wordt verwacht. Ze hebben het bijltje er al bij neergelegd en doen 'maar gewoon'. De schreeuwende moeder Prisca (Vicky Krieps) is het irritantst van allemaal - de rest is echter maar twee haren beter dan zij.

‘Wat een onaangename kijkervaring.’

De dialogen die worden uitgesproken; erbarmelijk. Er zit geen enkel goed gesprek bij. Old is een sciencefiction, maar met de gesprekken die worden gevoerd worden personages en kijkers niet ín het verhaal gezogen, maar horen ze het als buitenstaander ter kennisgeving aan.

De cinematografie is onaantrekkelijk, steeds dicht op het gezicht. Zie je dan een totaalshot dan wordt het niet veel beter. De aanrakingen voelen onnatuurlijk en zijn ongemakkelijk. Alles voelt nep. Je hebt met niemand sympathie. De flow is zoek, zegt maar gerust niet aanwezig.
En dan heb ik het niet eens over het verhaal zelf gehad. Er zitten gebeurtenissen in die regelrecht uit een C-film komen met nul budget.

Dat een product als Old in de de post-productie niet kritisch is beoordeeld. Of was de conclusie dat er niets beters van te maken was dan dit? De film zal wel afgeschreven zijn in de boeken met verlies, dat kan niet anders. Of de producenten zijn niet kritisch genoeg op hun eigen product, dat kan ook.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Old:

Pluspunten Old

-

Minpunten Old

Onaangenaam, Regie M. Night Shyamalan, Acteerwerk, Script, Dialogen, Vicky Krieps, Cinematografie, Onnatuurlijk en nep, Geen sympathie, Mist flow, Verhaal, Domme gebeurtenissen

Nuttige recensie

3 / 5 personen vinden deze recensie van Old nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers