Mulan [1998] (1998)

Recensie Mulan [1998] (1998)

Mulan [1998] recensie

Door Jordy Gomes op
China is in oorlog met de Hunnen en de Keizer van het land eist dat elk gezin één man stuurt om de vechten aan het front. Wanneer Fa Mulan's (Ming-Na Wen) oude vader wordt uitgekozen, besluit ze zichzelf te vermommen als man om zijn plaats in te nemen.

Laat de titel je niet misleiden, dit is geen recensie van de Mulan remake (2020) die eigenlijk vandaag in de bioscopen moest verschijnen. Om deze leegte op te vullen leek dit het ideale moment om een kijkje te nemen naar Disney's originele animatieklassieker uit 1998. Ditmaal geen romantisch sprookje, maar een film die losjes is gebaseerd op de Chinezen legende van Hua Mulan.


Meteen lopen we tegen een obstakel aan. De legende van Hua Mulan kindvriendelijk maken en een Disney-vleugje geven doet het oorspronkelijke verhaal misschien niet helemaal ten goede. Dit neemt niet weg dat Disney's Mulan voor velen favoriet is, wat onder andere zal komen door de nostalgische waarde die de film heeft gecreëerd. De handgetekende animatie is prachtig zoals je gewend bent van de studio en er zijn twee nummers (Reflections & I'll Make a Man Out of You) die zorgen voor de muzikale hoogtepunten. Ondanks mijn adoratie voor deze nummers zijn de overige muziekstukken compleet vergeetachtig. De keus om van Mulan een musical te maken pakt niet helemaal uit naar verwachting.

Mulan (1998) biedt vermaak, bevat een mooie levensles en is met vlagen grappig. Toch moet gezegd worden dat de film lang niet zo meeslepend is als Disney's voorgangers uit de jaren '90. Het verhaal is sterk en bevat potentie, maar hiervan een musical maken en de toevoeging van Mushu (die verhaaltechnisch niks te bieden heeft) haalt het eindcijfer naar beneden. Het feit dat de aankomende 'Live-Action' remake de liedjes (en Mushu) schrapt om zo trouwer te blijven aan de oorspronkelijke legende, is een beslissing waardoor mijn interesse daarin juist is gepiekt.

Cast: Ming-Na Wen Eddie Murphy Miguel Ferrer BD Wong
James Hong Gedde Watanabe Lea Salonga Donny Osmond
June Foray Harvey Fierstein
Regie: Barry Cook Tony Bancroft
Genre: Actie Fantasy
Speelduur: 1:28 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Mulan [1998]:

Pluspunten

Prachtige handgetekende animatie, Verhaal over je ware 'ik' zien te vinden, Twee sterke muzieknummers (Reflections & I'll Make a Man Out of You), De trainings-montage tijdens I'll Make a Man Out of You, Grappige bijrollen voor de drie soldaten-vrienden, Vormgeving van China, Eddie Murphy als Mushu heeft zijn momenten..

Minpunten

..maar zijn humor is duidelijk gericht op kinderen en voegt weinig toe aan het plot, De overige muzieknummers zijn enorm vergeetachtig, Potentie van het verhaal wordt niet helemaal ingelost, Gedateerde denkwijze wat betreft de rollen van mannen en vrouwen

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Mulan [1998] met een 7 / 10.

7

Mulan [1998] is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7 / 10.

Nuttige recensie

9 / 10 personen vinden deze recensie van Mulan [1998] nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Mulan [1998]
Filmklassieker Mulan [1998] door Jordy
Relevante films binnen het genre Actie
10
Recensie Arcane - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie De Slag om de Schelde (2020)
8,5
Recensie The Harder They Fall (2021)
7
Recensie Eternals (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
5,5
Recensie Venom: Let There Be Carnage (2021)