Mulan [2020] (2020)

Recensie Mulan [2020] (2020)

Mulan [2020] recensie

Door Jordy Gomes op
Wanneer er oorlog uitbreekt in China wordt er opgeroepen dat elke familie een man moet inzetten voor de strijd tegen de vijand. Aangezien de familie Hua niet bezit over een zoon besluit hun oudste dochter, Mulan (Liu Yifei), om zich te vermommen als jongen om zo mee te vechten in de oorlog.

Het lijkt ondertussen traditie te worden dat ik aan de haal ga met de moderne Disney remakes die jaarlijks worden uitgebracht. Op een enkeling na zijn ze allemaal ondermaats en de onvoldoendes blijven vloeien. Met elke nieuwe release probeer ik de film de voordeel van de twijfel te geven, met telkens weer een teleurstellende uitkomst. Mulan (2020) weet niks van de charme uit het origineel over te brengen en faalt ook als epische actiefilm.


Deze vertelling van het Mulan verhaal moet in Disney's ogen een stuk 'realistischer' zijn dan het origineel. Daarom hebben ze afstand gedaan van de pratende draak Mushu en de liedjes, maar dan wel een onnodige heks toevoegen die van gedaante kan verwisselen? Als het aankomt op realisme moet je ook niet bij deze remake aankloppen, voornamelijk niet bij de overdreven en soms belachelijke actiescènes.

Vanaf het begin gaan we vrijwel meteen de mist in. We zien dat Mulan als jong meisje al beschikt over speciale innerlijke krachten (chi). Het hele idee van Mulan is dat het een normaal meisje was dat moest leren om sterk te worden en te vechten en overleven in de oorlog. Deze remake besluit haar karakter-progressie af te nemen. Mulan is gewoon goed in alles, er is amper een conflict aanwezig voor haar, en dan wordt ze ook nog eens eentonig en emotieloos gespeeld door onze hoofdrolspeelster.

Naast Mulan's personage zit de film zelf ook slordig in elkaar. Grote namen als Jet Li en Donnie Yen krijgen weinig te doen, de actiescènes zijn door de montage onoverzichtelijk gemaakt en het komische tintje dat Mushu toevoegde aan het origineel wordt hier weggelaten én zelfs gemist.

Het enige wat elke Disney remake steeds voor elkaar krijgt is mij laten inzien hoeveel ik de originele animatieklassiekers waardeer en hoeveel beter deze in elkaar steken. Vrijwel elke verandering die hier wordt gemaakt pakt slechter uit dan voorheen. Het is daarom niet verrassend dat Mulan (2020) zich mag vestigen naast de andere middelmatige Disney remakes. Welkom bij de club.

Cast: Donnie Yen Yifei Liu Jason Scott Lee Yoson An
Gong Li Jet Li
Regie: Niki Caro
Genre: Actie
Speelduur: 1:55 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Mulan [2020]:

Pluspunten

Aanwezigheid van een aantal grote namen als Jet Li en Donnie Yen, Goed gebruik van verschillende locaties, Kleurrijk, Ziet er over het algemeen mooi uit

Minpunten

Mulan vanaf het begin al 'speciaal' maken met een verborgen innerlijke kracht, Toevoeging van een heks, Mist de komedie en luchtigheid die Mushu met zich meebracht, Overdreven momenten, Slechte montage, emotieloos acteerwerk van onze hoofdrolspeelster, Wederom een onnodige en ondermaatste Disney remake

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Mulan [2020] met een 5 / 10.

5

Mulan [2020] is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 5 / 10.

Nuttige recensie

21 / 22 personen vinden deze recensie van Mulan [2020] nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Mulan [2020]
Relevante films binnen het genre Actie
5,5
Recensie Venom: Let There Be Carnage (2021)
7,5
Recensie No Time to Die (2021)
9,5
Recensie The Last Duel (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
8,5
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)