Moonfall

2022

3
Recensie Moonfall (2022)

Een voormalige astronaut moet noodgedwongen samenwerken met een man die gelooft in een maan complottheorie. Wanneer de maan eenmaal uit koers raakt is de aarde in gevaar en moet het mysterie van de kern van de maan worden ontrafeld.

Moonfall is door op 21 maart 2022 beoordeeld met een 3 / 10.

Een nieuwe film van regisseur Roland Emmerich, meer hoef je niet te weten voordat je Moonfall ingaat. Wanneer zijn naam gekoppeld is aan een project kun je bijna altijd van het ergste uitgaan. Zijn filmografie bestaat onder meer uit de slechte Godzilla (1998), 10.000 BC (2008) en zijn bekende wereld vergaat-film 2012 (2009). De man maakt steeds dezelfde, bombastische, destructiefilms met veel chaos en vernietiging. Hierbij wordt amper gekeken naar een logisch verhaal of karakterontwikkeling. Moonfall hoort ook in dit rijtje thuis.

De acteurs, zoals Patrick Wilson en Halle Berry, doen hun best met het aangeleverde materiaal dat ze krijgen voorgeschoteld, maar hier is ook al het positieve mee gezegd. De film denkt slim te zijn door veel met technische termen te praten over hoe alles precies in zijn werking gaat. Dit werkt echter tevergeefs, aangezien alle logica het raam uit wordt gesmeten met het onnozele plot.

‘Moonfall mist vrijwel elk aspect wat een film goed maakt en slaat inhoudelijk gezien helemaal nergens op.’

De ruimte is een mysterieuze plek. Zeggen dat de maan uit zijn baan rondom de aarde is gegaan, waardoor de planeet in gevaar is, had genoeg geweest om dit verhaal nog een beetje geloofwaardig te kunnen verkopen. Helaas kiest Moonfall voor de sciencefiction (bijna fantasy) kant en gaat de film over een buitenaardse A.I. die de mensheid wil uitroeien door de maan op de aarde te laten storten. Er zijn zoveel onrealistische gebeurtenissen dat je niets anders kunt doen dan met je ogen rollen.

Het is typisch het geval met dit soort rampenfilms; alles wordt overdreven weergegeven. Twee mensen die over een meters lange, kapotte brug kunnen springen, tuurlijk. Een auto die overal doorheen kan rijden terwijl de grond letterlijk verzakt en scheurt op verschillende plekken, heel geloofwaardig. De verschillende situaties zijn lachwekkend slecht en in zijn geheel slaat Moonfall helemaal nergens op.

Zoals gezegd doen de acteurs hun best en kun je misschien simpel basisvermaak halen uit het zien van grootschalige destructie en het vergaan van de planeet. Voor elk ander aspect wat een goede film maakt, zoals een pakkend verhaal, sympathieke personages, emotionele diepgang en ga zo maar door, zit je hier verkeerd. Moonfall had misschien beter op de maan achtergelaten kunnen worden.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Moonfall:

Pluspunten Moonfall

De acteurs lijken hun best te doen met het aangeleverde materiaal, Basisvermaak in het zien van grootschalige destructie

Minpunten Moonfall

Onnozel en stompzinnig plot, Probeert met veel technisch gepraat slim over te komen maar is dit niet, Buitenaardse A.I. als slechterik, Het mysterie van de kern van de maan, Lachwekkend slechte situaties, Onrealistisch en overdreven, Opzet naar meer

Nuttige recensie

16 / 17 personen vinden deze recensie van Moonfall nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series