Manifesto (2017)

Recensie Manifesto (2017)

Manifesto recensie

Door Liselotte Gertenbach op
In Manifesto worden diverse negentiende- en twintigste-eeuwse manifesten artistiek tot leven gebracht door Cate Blanchett die hier 13 personages voor gebruikt.

Manifesto is een video-installatie ontwikkeld in 2015 door schrijver, producent en regisseur Julian Rosefeldt. Inmiddels is er van de succesvolle installatie een bioscoopversie gemaakt.

Manifesto gebruikt uitspraken van meer dan 50 kunstenaars en legt deze woorden in de mond van Cate Blanchett. Zij spreekt deze woorden uit als 13 verschillende personages gedurende de film. Elk personage heeft een andere set, een ander accent, een ander uiterlijk, een ander beroep en een andere kijk op kunst en politiek. Cate Blanchett speelt deze personages meer dan voortreffelijk, je zou het authentiek kunnen noemen. Het is duidelijk dat zij de boodschap van Julian Rosefeldt begrijpt en krachtig naar voren wilt brengen.

Wat ook belangrijk is voor de film, is het visueel overbrengen van de artistieke manifesten. De film doet dit door specifieke, sterke en precieze cinematografie in samenhang met interessant camerawerk.

Het belang van esthetiek in verschillende kunstvormen wordt hier in twijfel getrokken, net zoals het steeds verder oprukkende kapitalisme en de creativiteit in de huidige samenleving. Manifesto is kritisch, creatief, filosofisch, duidelijk, krachtig en een ware kunstvorm zelf.

Cast: Cate Blanchett
Regie: Julian Rosefeldt
Genre: Drama
Speelduur: 1:35 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Manifesto:

Pluspunten

Kritisch, Geweldige acteerprestatie van Cate Blanchett, Krachtig, Creatief, Briljante cinematografie, Interessante camerahoeken, Goede regie van Julian Rosefeldt

Minpunten

-

Beoordeling

Liselotte Gertenbach beoordeelt Manifesto met een 9 / 10.

9

Manifesto is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,8 / 10.

Nuttige recensie

5 / 7 personen vinden deze recensie van Manifesto nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Manifesto
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie The French Dispatch (2021)
7,5
Recensie Benedetta (2021)
6,5
Recensie The Man Who Sold His Skin (2021)
8,5
Recensie Drijfzand (2021)
9,5
Recensie The Last Duel (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)