Ma Rainey's Black Bottom (2020)

Recensie Ma Rainey’s Black Bottom (2020)

Ma Rainey's Black Bottom recensie

Door Jordy Gomes op
In een kleine studio in Chicago aan het eind van de jaren '20 zijn Ma Rainey (Viola Davis) en haar bandleden bezig met een opnamesessie van haar nummer 'Ma Rainey's Black Bottom'. Tijdens deze sessie lopen de spanningen hoog op.

Aangezien de nieuwste film van Netflix is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van August Wilson, speelt Ma Rainey's Black Bottom (2020) zich voornamelijk af binnen een enkele locatie - de opnamestudio. Samen met de personages zitten we ongeveer anderhalf uur 'vast' in deze studio en de film bestaat puur uit dialoog, muziek, spanning en misschien wel het beste acteerwerk van het jaar.


In de opnamestudio gaat zo'n beetje alles fout wat je kunt bedenken: ruziënde bandleden, microfoons die niet waren aangesloten, iemand die vreselijk stottert én de vurige persoonlijkheid van Ma Rainey, een diva eerste klas. Rainey (Viola Davis) wordt de moeder van de Blues genoemd en weet hoeveel geld ze in het laatje brengt voor de hoge piefen. Hierdoor durft ze alles van hun te eisen en laat ze zich door niemand de les lezen. Rainey's karakter is zo bazig en gemeen dat je haar op eerste gezicht kan verafschuwen, maar fascinerende dialogen tonen dat zij symbolisch staat voor de uitbuiting van mensen met een donkere huidskleur. De film heeft genoeg te zeggen over dit tijdperk en hoe donkere mensen toen werden behandelt. In sommige gevallen is dit exploitatie eerste klas, wat is terug te zien aan de liedjes die oorspronkelijk waren geschreven door Levee (Chadwick Boseman).

Boseman, die helaas dit jaar vroegtijdig overleed, laat met zijn laatste filmrol zien wat hij echt in huis heeft. Compleet verdwenen in zijn personage 'Levee' - een koppige trompettist die het nummer van Ma Rainey op zijn eigen manier wilt spelen en commentaar heeft op alles en iedereen. Levee is iemand die graag iedereen opzij duwt en de baas wilt spelen, maar hij staat tegenover Ma Rainey, iemand die zich door niemand omver laat blazen. Deze botsende persoonlijkheden zorgen voor sterk geacteerde confrontaties en zowel Chadwick Boseman als Viola Davis verdienen naar mijn mening erkenning komend prijzenseizoen (Oscars).

Ma Rainey's Black Bottom is filmvakmanschap - een feest voor liefhebbers van fantastisch acteerwerk, interessante dialogen, boeiende personages en spanning die je creëert door vast te zitten op één locatie. De blues is door deze film weer springlevend.

Cast: Chadwick Boseman Viola Davis Colman Domingo Glynn Turman
Michael Potts Jeremy Shamos Jonny Coyne Taylour Paige
Dusan Brown
Regie: George C. Wolfe
Genre: Drama
Speelduur: 1:34 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Ma Rainey's Black Bottom:

Pluspunten

Misschien wel het beste acteerwerk van het jaar door Viola Davis & Chadwick Boseman, Fantastische bijrollen voor de andere bandleden - Colman Domingo, Glynn Turman & Michael Potts, Alles komt ontzettend natuurlijk over, Fascinerende dialogen, Heerlijke Blues muziek, Tijdperk wordt sterk neergezet, Climax

Minpunten

-

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Ma Rainey's Black Bottom met een 8,5 / 10.

8,5

Ma Rainey's Black Bottom is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

35 / 35 personen vinden deze recensie van Ma Rainey's Black Bottom nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Ma Rainey's Black Bottom
Ma Rainey
Relevante films binnen het genre Drama
7,5
Recensie Oasis Knebworth 1996 (2021)
9,5
Recensie Petite Maman (2021)
5,5
Recensie Mijn Beste Vriendin Anne Frank (2021)
8
Recensie Dear Comrades! (2021)
6
Recensie The Assistant (2021)
8
Recensie Druk (2021)