Lightyear

2022

7,5
Recensie Lightyear (2022)

Tijdens een missie strandt Buzz Lightyear, samen met zijn commandant Hawthorne, op een vijandige planeet. Om terug te kunnen keren naar de aarde, moet Buzz de brandstof uittesten om het ruimteschip terug de ruimte in te kunnen sturen. Tijdens die missies blijft hij wie hij was, maar worden zijn medebewoners altijd maar ouder. Tot hij op een dag een stel jonge rekruten ontmoet (waaronder de kleindochter van Hawthorne) waarmee hij noodgedwongen moet samenwerken om een nieuwe bedreiging (Zurg) uit te schakelen.

Lightyear is door op 19 juni 2022 beoordeeld met een 7,5 / 10.

De grote studio's kunnen het uitmelken niet laten, zo ook Pixar die hiermee een spin-off aflevert van de ronduit schitterende Toy Story. Ze laten ons eigenlijk de film zien waar Andy uit Toy Story zo'n fan van was en waardoor de pop van Buzz Lightyear zo populair was in de wereld van Toy Story. Laat ons meteen duidelijk zijn, deze film haalt nooit het niveau van de rest van de reeks, maar spreekt ons, liefhebbers van sciencefiction, meer dan aan.

‘De film haalt nooit het niveau van de rest van de reeks, maar is best te pruimen voor science fiction liefhebbers.’

Al bij aanvang zien en horen we verwijzingen naar klassieke sciencefiction films à la Star Trek, Star Wars, Alien en meer. Bovendien ziet de gecreëerde sciencefiction-wereld er fantastisch uit. Aan de uitwerking zal het dus zeker niet gelegen hebben. De film begint ook schitterend met een snelle montage waarin Buzz zijn vrienden almaar ouder ziet worden terwijl hij zijn eigen jonge zelf blijft.

Na deze sekwentie focust de film zich vooral op de actie en die ziet er goed uit. Er zitten een paar hele leuke set pieces in en de humor is nooit veraf. Zo wordt er af en toe een personage weggesleept door een tentakel en is robotpoes Sox bij momenten heel gevat in zijn oneliners. Toch is het jammer dat er niet wat meer ingezet is op de ontwikkeling van de personages en, toegegeven, om de één of andere reden mis ik het speelgoedpopje Buzz. Kortom, zeker geen slechte film maar hij zal, in tegenstelling tot een aantal andere films uit de rest van de reeks, nooit de top 100 van beste animatiefilms ooit halen.

Nu in de bioscoop

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Lightyear:

Pluspunten Lightyear

Snelle montage aan het begin van de film, Actiescènes, Cinematografie, Sox, Humor, Vele verwijzingen naar andere sci fi films

Minpunten Lightyear

Uitmelken van een knappe reeks, Waar is het speelgoedpopje Buzz, Gebrek aan ontwikkeling van de personages

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Lightyear nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series