Life (2017)

Recensie Life (2017)

Life recensie

Door Vince Christiaans op
De bemanning het International Space Station doet een bijzondere ontdekking. In bodemmonsters afkomstig van de planeet Mars treffen zij een primitieve levensvorm aan. Tijdens hun onderzoek blijkt het beestje veel slimmer dan verwacht!

Het eerste contact met buitenaards leven is al decennialang een inspiratiebron voor filmmakers. Heel soms worden we verrast door een optimistische vertelling, maar in het merendeel van deze films loopt de ontmoeting slecht af. Life put inspiratie uit deze zwartgallige toekomstvisies.

De film van Daniel Espinosa leent herkenbare plotelementen uit Psycho (1960), Alien (1979) en The Thing (1982). Toch is het geen slap aftreksel. Life is juist een buitengewoon effectieve science-fiction thriller. Het verhaal wordt zorgvuldig verteld en de claustrofobische sfeer wordt in elke scène opgeschroefd.

Hoofdrolspelers Rebecca Ferguson, Jake Gyllenhaal en Ryan Reynolds worden flink door de mangel gehaald door een prachtig vormgegeven marsmannetje. Het beestje (genaamd Calvin) lijkt op een uit de kluiten gewassen zeeanemoon en de kleine klootzak wordt almaar agressiever.

Uiteindelijk overtreft Life alle verwachtingen. Regisseur Espinosa is zijn succes gedeeltelijk verschuldigd aan de Alien-films, maar Life voelt meer als een deftige buiging dan een kopie. Bovendien sluit de film af met een knallende slotscène die je nog heel lang bijblijft. Hierdoor wordt Life een absolute aanrader!

Cast: Jake Gyllenhaal Rebecca Ferguson Ryan Reynolds Olga Dihovichnaya
Ariyon Bakare Hiroyuki Sanada
Regie: Daniel Espinosa
Genre: Sciencefiction
Speelduur: 1:43 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Life:

Pluspunten

Spanning, Sfeer, Sterk acteerwerk van Gyllenhaal en Ferguson, Onverwachte wendingen, Design van Calvin, Zorgvuldige opbouw, Effectieve muziek van Jon Ekstrand, Geweldig slot

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Life met een 8 / 10.

8

Life is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,2 / 10.

Nuttige recensie

24 / 27 personen vinden deze recensie van Life nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Life
Relevante films binnen het genre Sciencefiction
8,5
Recensie Dune: Part One (2021)
6,5
Recensie Lapsis (2021)
5,8
Recensie The Tomorrow War (2021)
5
Recensie Chaos Walking (2021)
7,3
Recensie Black Mirror: Bandersnatch (2018)
7
Recensie Bird Box (2018)