Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

1981

10
Recensie Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

De nazi's zijn op het spoor van de bijbelse Ark van het Verbond! De Amerikaanse archeoloog Indiana Jones (Harrison Ford) wordt ingeschakeld om de goddelijke krachten van de Ark uit Hitlers heidense handjes te houden.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark is door op 12 juni 2021 beoordeeld met een 10 / 10.

Het is nu 40 jaar geleden dat Harrison Ford het witte doek veroverde als de naziknokkende archeoloog Indiana Jones. Raiders of the Lost Ark (1981) is de avonturenfilm der avonturenfilms. Een klassieker met een nalatenschap die zelfs na een flink aantal prequels, sequels en copycats ongeëvenaard is gebleven.

Het concept vond zijn oorsprong bij George Lucas die zich, net als bij Star Wars (1977), had laten inspireren door de bioscoopserials uit de jaren '30. Dit waren korte avonturenfilms vol helden, verleidelijke dames en schurken die met vuisten en kogels werden bestreden.

Toen het project vorm begon te krijgen nodigde Lucas zijn collega-filmmaker Steven Spielberg uit om de regie op zich te nemen. Hij speelde hiermee in op Spielbergs gefrustreerde pogingen om een James Bond-film te regisseren. Het duo veranderde Indiana's achternaam van Smith naar Jones en de productie ging van start.

Voor Steven Spielberg was Raiders of the Lost Ark het perfecte project op het perfecte moment. Nadat zijn oorlogskomedie 1941 (1979) flopte, had zijn carrière behoefte aan een resetknop. Hij zocht naar een film die hem weer van nieuwe energie kon voorzien. Een ruige, doch stijlvolle avonturenfilm was net wat hij nodig had.

Voor de hoofdrol had Lucas niemand minder dan Tom Selleck in gedachten, maar toen die het liet afweten werd, op aanraden van Spielberg, Harrison Ford gecast als Indiana Jones. Ford was al geliefd bij het publiek door zijn bijrol als Han Solo in Star Wars, maar in Raiders of the Lost Ark zag Ford zijn kans om door te breken als leading man.

In Indiana Jones vond Ford tevens een filmpersonage dat goed aansloot op zijn werkelijke karakter. Jones is een droogkloot die zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Zelfs niet wanneer hij door een enorme Duitse rouwdouwer tot pulp wordt geslagen. Daarnaast beschikt hij over humoristische eigenaardigheden, zoals een klungelige vechtstijl en een angst voor slangen.

Hierdoor staat Jones in schril contrast met zijn geestelijke voorganger James Bond. Terwijl de superspion zich altijd van zijn beste kant laat zien, is Indiana Jones een stuk minder ijdel. Sterker nog, waar Bond de kijker op afstand houdt door zijn feilloze karakter, roept Indiana Jones juist sympathie op door zijn menselijke gebreken.

Bij zo'n held hoort natuurlijk een memorabele love interest. In Marion Ravenwood (Karen Allen) vindt Indy een heetgebakerde match. Zij is het tegenovergestelde van een dame in nood. Zo zien we hoe Marion een potige vent onder de tafel drinkt en houdt ze zich staande tijdens verschillende bijna-doodervaringen.

Toch is een actiefilm slechts zo goed als de badguys en daarin zit Raiders of the Lost Ark niet verlegen. Jones krijgt te maken met ontelbare nazi's, waaronder een sadistische Gestapo-officier (Ronald Lacey). Maar het is zijn aartsrivaal Belloq (Paul Freeman) die over de meeste dimensie beschikt door zijn verborgen agenda.

Deze personages zijn de basisingrediënten voor een klassiek avontuur. De muzikale ondersteuning is echter het benoemen waard, want John Williams' onvergetelijke soundtrack brengt de wereld van Indiana Jones volledig tot leven. Met name het onheilspellende Ark-thema versterkt de bovennatuurlijke aura van de film.

Zelfs na 40 jaar blijft de krachtige combinatie van humor, actie, romantiek en mysterie in Raiders of the Lost Ark sprankelen. De acteurs genieten zichtbaar van hun werk en Spielbergs regie is nooit meer zo flashy geweest als hier. Zelfs niet in de andere films die hij regisseerde voor deze franchise.

Het feit dat er een vijfde Indiana Jones-film aan zit te komen bewijst nogmaals dat de avonturen van Harrison Ford als de heldhaftige archeoloog nog steeds tot de verbeelding spreken. En hoewel elke film in deze serie speciaal is, blijft Raiders of the Lost Ark de gouden standaard.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark:

Pluspunten Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Mix van humor, actie, romantiek en mysterie, Acteerwerk van Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman, Muziek van John Williams, Strakke regie, Sterk script, Indrukwekkende effecten en stunts, Hoog tempo

Minpunten Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

-

Over Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Regie

Steven Spielberg

Cast

Harrison FordKaren AllenPaul FreemanRonald LaceyJohn Rhys-DaviesDenholm Elliott

Genre

ActieFantasy

Thema

Avontuur

Taal

Engels

Duur

1:55 uur

Nuttige recensie

20 / 23 personen vinden deze recensie van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series