Ghost in the Shell

2017

6,5
Recensie Ghost in the Shell (2017)

Mira (Scarlett Johansson) is een cyborg met een menselijk brein. Ze is de eerste van haar soort en maakt deel uit van Section 9, een elite-eenheid die terroristen aanpakt. Tijdens haar zoektocht naar de extremistische Kuze (Michael Pitt) begint Mira te twijfelen aan haar bestaan.

Ghost in the Shell is door op 4 april 2017 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Ghost In The Shell is gebaseerd op de gelijknamige Japanse strip uit 1989 van Masamune Shirow. De strip werd in 1995 gevolgd door een invloedrijke anime die als inspiratie diende voor Westerse films zoals The Matrix (1999) en AI: Artificial Intelligence (2001).

Deze nieuwe interpretatie probeert het diepzinnige verhaal toegankelijk te maken voor een breder publiek. Regisseur Rupert Sanders slaagt hier slechts gedeeltelijk in. De visuele kant van Ghost In The Shell is overweldigend, maar de thematiek kan niet op dezelfde toewijding rekenen.

Het toekomstbeeld van Ghost In The Shell ziet er prachtig uit. Met hoekige designelementen die overeenkomen met elektronica uit de vroege jaren '90. Daarnaast doen de torenhoge reclame-hologrammen en de troosteloze sfeer denken aan Blade Runner (1982).

Het is jammer dat Ghost In The Shell niet de kans ziet om de thematiek uit te diepen. In de opmaat naar de climax verruilt de film steeds vaker zijn boodschap voor zielloze actie en money shots van Scarlett Johansson in haar strakke pakje. Het wordt daardoor moeilijk om haar personage te zien als meer dan een special-effect. Een ironische wending, gezien het thema van de film.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Ghost in the Shell:

Pluspunten Ghost in the Shell

Indrukwekkende beelden en special-effects, Sfeer, Muziek van Clint Mansell en Lorne Balfe, Geeft motivatie om de originele anime te bekijken

Minpunten Ghost in the Shell

Negeert de diepere betekenis van het verhaal, Actie is niet heel bijzonder, Humorloos

Nuttige recensie

19 / 20 personen vinden deze recensie van Ghost in the Shell nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series