Freaky (2020)

Recensie Freaky (2020)

Freaky recensie

Door Vince Christiaans op
Door magische omstandigheden wisselen een schuchtere scholiere (Kathryn Newton) en een seriemoordenaar (Vince Vaughn) van lichaam.

Gedaanteverwisseling is een bekend concept uit films en tv-series. Toch valt er uit elke cliché wel iets origineels te persen. Zo bewijst Freaky, een horrorparodie die zich laat inspireren door films zoals Freaky Friday (2003). Dit keer gaat de wisseltruc er echter iets bloederiger aan toe. 

De hoofdrolspelers zijn in dit genre van levensbelang. Beiden moeten immers in staat zijn om elkaars spraakpatroon en lichaamstaal zodanig te kopiëren dat de verwisseling geloofwaardig blijft. Deze taak wordt toevertrouwd aan Kahtryn Newton en komedieveteraan Vince Vaughn.

De zwaarste last ligt op de schouders van Vaughn. Hij moet, met zijn twee meter lange mannenlichaam, in de rol kruipen van een onzekere jonge meid, terwijl Newton alleen hoeft te zorgen dat ze er zo stoer mogelijk bijloopt. (Hoe een moordende maniak zoveel verstand heeft van make-up en vrouwenmode blijft een onpeilbaar raadsel.)

De hoofdrolspelers worden ondersteund door een capabele cast. Vooral de schoolvrienden Celeste O'Connor en Misha Osherovich hebben een leuke dynamiek met Newton en Vaughn. Daarnaast duikt karakteracteur Alan Ruck op als een hufterige techniekleraar.  

Freaky begint vrij bloederig, maar na de gedaanteverwisseling neemt humor de overhand. Regisseur Christopher Landon is geen vreemde op het gebied van horrorkomedie. Eerder was hij verantwoordelijk voor Scouts Guide To The Zombie Apocalypse (2015), Happy Death Day (2017) en de vervolgfilm Happy Death Day 2U (2019). 

Landon zorgt ook hier voor een aangename portie vanillehorror. Toch is het vooral de memorabele rol van Vince Vaughn die de film maakt. Voor liefhebbers van bloederige gorigheid zal Freaky veel te braaf zijn. Maar wie zijn schrikmomenten graag afwisselt met oprechte lachbuien zal deze film zeker kunnen waarderen. 

Cast: Kathryn Newton Vince Vaughn Misha Osherovich Celeste O'Connor
Regie: Christopher Landon
Genre: Komedie
Speelduur: 1:43 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Freaky:

Pluspunten

Grappig concept, Memorabele rol voor Vince Vaughn, Leuke mix van horror en humor, Niet te bloederig

Minpunten

Had iets gemener gekund

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Freaky met een 7 / 10.

7

Freaky is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

12 / 14 personen vinden deze recensie van Freaky nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Freaky
Relevante films binnen het genre Komedie
7,5
Recensie The Worst Person in the World (2022)
7
Recensie Ghostbusters: Afterlife (2021)
7,3
Recensie The French Dispatch (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
9
Recensie The Great Dictator (1940)
8
Recensie Druk (2021)