Coming 2 America (2021)

Recensie Coming 2 America (2021)

Coming 2 America recensie

Door Vince Christiaans op
Zo'n 30 jaar na zijn eerste bezoek keert Akeem (Eddie Murphy) terug naar Amerika, dit keer als de koning van het Afrikaanse land Zamunda. Hij gaat op zoek naar zijn buitenechtelijke zoon, die hij wil benoemen tot troonopvolger.

Laten we eerlijk zijn, Coming 2 America heeft alle schijn tegen. Een vervolg op een komediehit uit 1988 met een hoofdrol voor Eddie Murphy; een acteur die zijn hoogtepunt al bijna twee decennia achter zich heeft liggen. Is daar überhaupt nog eer aan te behalen?

Nou nee, eigenlijk niet. Coming 2 America is mijlenver verwijderd van het origineel. De film is niet geheel humorloos, maar de heersende teneur is er toch een van 'too little, too late'. Regisseur Craig Brewer doet zijn best, maar hij mist de haat-liefderelatie met zijn ster die de samenwerkingen tussen John Landis en Eddie Murphy liet schitteren. 

Murphy lijkt het tevens niet naar zijn zin te hebben als een volwassen Akeem. Ironisch genoeg herkennen we weer iets van de oude Eddie Murphy wanneer hij zich verschuilt onder een laag make-up. De humor maakt een positieve uitschieter tijdens de scènes in het kapperszaakje, waar Murphy en Arsenio Hall meerdere rollen vertolken.

Daarnaast blijkt wederom dat geen enkel genre zo snel verouderd als komedie. De humor uit het origineel zou tegenwoordig op heel wat kritiek kunnen rekenen. Het vervolg probeert dit te pareren door de patriarchale structuur van Akeems fictieve koninkrijk aan de kaak te stellen. 

Het is een interessante insteek, maar het lijkt er meer op dat de filmmakers zich uit de wind hebben willen houden in plaats van dat ze iets zinnigs te zeggen hadden over het onderwerp. Wat dat betreft lukte het Sacha Baron Cohen veel beter om de spot te drijven met achterhaalde ideeën in Borat Subsequent Movie Film (2020).

Ook dit staat in schril contrast met Coming To America; een film die naast de rake humor ook iets te zeggen had over het Amerika van de jaren '80. Nog opvallender is het feit dat Coming 2 America zich grotendeels afspeelt op kitsche sets, terwijl het origineel veel van zijn charme te danken heeft aan de opnamelocaties in New York. 

Ondanks deze berg aan kritiek zijn er momenten waarop Coming 2 America werkt. De bovengenoemde kapperscène is een goed voorbeeld, maar ook de muzikale finale brengt de film tot een warm en nostalgisch slot. Vreemd genoeg doet dit vervolg meer denken aan Nutty Professor II: The Klumps (2000), dan aan Coming To America. 

Cast: Eddie Murphy Arsenio Hall Jermaine Fowler Leslie Jones
Tracy Morgan KiKi Layne Shari Headley Teyana Taylor
Wesley Snipes James Earl Jones
Regie: Craig Brewer
Genre: Komedie
Speelduur: 1:50 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Coming 2 America:

Pluspunten

Een aantal komische uitschieters, De typetjes van Murphy en Hall, Leuke bijrol voor Wesley Snipes

Minpunten

De humor is oneven, Murphy lijkt ongeïnteresseerd in de hoofdrol, Teveel onnodige dansnummers, Weinig opnames op locaties, Kitsche sets

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Coming 2 America met een 6 / 10.

6

Coming 2 America is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 5,5 / 10.

Nuttige recensie

10 / 19 personen vinden deze recensie van Coming 2 America nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Coming 2 America
Relevante films binnen het genre Komedie
8
Recensie Druk (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)
7,5
Recensie Mijn Vader is een Saucisse (2021)
5
Recensie Mandibules (2021)
5
Recensie Tom & Jerry (2021)