Borat Subsequent Moviefilm (2020)

Recensie Borat Subsequent Moviefilm (2020)

Borat Subsequent Moviefilm recensie

Door Vince Christiaans op
Journalist Borat Sagdiyev (Sacha Baron Cohen) wordt weer naar Amerika gestuurd. Dit keer om de politieke relatie tussen Kazachtstan en de Verenigde Staten te verbeteren.

Borat is terug en geen dag te laat! Sacha Baron Cohen kruipt weer in de huid van de onhandige journalist met zijn middeleeuwse denkwijzen om het Amerika van 2020 nog eens flink onderuit te halen. Dit vervolg houdt vast aan documentairestijl van Borats debuutfilm Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) en is even hilarisch. 

Je kunt je afvragen of de wereld waarin we nu leven niet immuun is voor Borats fratsen, maar Cohen weet toch meermaals de vinger op de zere plek te leggen. Racisme, antisemitisme, religieus fanatisme, geslachtsongelijkheid, complotdenken en het coronavirus. Alles komt aan bod. 

Borat Subsequent Moviefilm (volledige titel: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan) is dus weer behoorlijk politiek geladen. Het is dan ook geen toeval dat de film vlak voor de Amerikaanse verkiezingen verschijnt. Het is duidelijk dat Cohen zijn pijlen heeft gericht op Amerika's rechts-conservatieve bevolking. 

Verrassend genoeg weet Donald Trump zelf de dans te ontspringen. Waarschijnlijk heeft Cohen zich gerealiseerd dat het lastig is om zo'n absurd figuur nog belachelijker te maken. In plaats daarvan zoekt Borat de confrontatie op met hen die Trump in het zadel hebben geholpen. 

Buiten de politieke satire is er natuurlijk meer dan genoeg plaats voor Cohens platvloerse komedie. Borats steenoude denkbeelden leveren hilarische momenten op. Vooral de barbaarse manier waarop hij omgaat met zijn 15-jarige dochter Tutar (Maria Bakalova) is enorm fout. 

Maar het zijn de 'echte' segmenten waarin Cohen zijn vakmanschap laat zien. Hij zet gewone mensen voor de camera terwijl Borat de meest ongemakkelijke dingen doet en zegt. Hun reacties zijn zowel hilarisch als beschamend. Klap op de vuurpijl is de gĂȘnante stunt die hij uithaalt met Rudy Giuliani (burgemeester van New York ten tijde van 9/11 en Trumps persoonlijke advocaat).

Sacha Baron Cohen is niet bang voor controversiĂ«le onderwerpen en wisselt moeiteloos tussen bijtende satire en platte onderbroekenlol. Borat Subsequent Moviefilm is eigenlijk precies wat we nodig hebben in deze donkere tijd. Een humoristische afleiding van de verdeeldheid en dat hardnekkige virus. 

Cast: Sacha Baron Cohen Maria Bakalova Tom Hanks
Regie: Jason Woliner
Genre: Komedie
Speelduur: 1:36 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Borat Subsequent Moviefilm:

Pluspunten

Ongemakkelijke en hilarische documentairesegmenten, Bijtende satire, Acteerwerk van Sacha Baron Cohen en Maria Bakalova, Humor, Niet bang om pijnlijke onderwerpen aan te kaarten

Minpunten

Soms wel erg platvloers

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Borat Subsequent Moviefilm met een 7,5 / 10.

7,5

Borat Subsequent Moviefilm is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

17 / 21 personen vinden deze recensie van Borat Subsequent Moviefilm nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Borat Subsequent Moviefilm
Relevante films binnen het genre Komedie
7,5
Recensie The Worst Person in the World (2022)
7
Recensie Ghostbusters: Afterlife (2021)
7,3
Recensie The French Dispatch (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
9
Recensie The Great Dictator (1940)
8
Recensie Druk (2021)